Az idei évnek már az első felében is annyi változás történt, hogy érdemes friss helyzetképet adnunk – értékelt Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke.
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
Jelenleg 18 szponzorcég segíti a munkánkat – mondta el az elnök –, egyes új partnerekkel még tárgyalásban vagyunk, bízunk abban, hogy ők is támogatni fogják működésünket. Idén a NISSAN lett a Hivatalos Mobilitási Partnerünk, és folynak a megbeszélések egy, az ipartestület tagjainak nyújtott flottakedvezményről.
2023-ban három cukrász szakoktató továbbképzést tudtunk megvalósítani az IKK Oktatói Továbbképzési Rendszer keretében. Ezen felbuzdulva idén tavaszra az összes képzésünket meghirdettük, érkeztek is rá jelentkezők szép számmal. Ennek ellenére még egyetlen képzést sem tudtunk indítani, leginkább a túlbonyolított adminisztratív folyamatok miatt. Bízunk benne, hogy az őszi időszakban nagyobb szerencsével járunk, hisz nagy kár lenne, ha a technikai akadályok miatt nem lehetne megvalósítani programjainkat.
Nyáron minden bizonnyal megint teltházzal fogunk üzemelni: a PMKIK-ból Gál Nikoletta felnőttképzési vezető, gyakorlati oktatói referens megkeresésére elvileg június közepétől újra cukrász mestervizsga felkészítő tanfolyam zajlik a tanműhelyünkben.
Komoly változások történtek a Kézműves Cukrászatért Alapítványban, Kemény Andrásné Zsuzsa néni lemondott kuratóriumi elnöki tisztségéről, a Közgyűlés Lusztigh Máriát választotta erre a feladatra. Új kuratóriumi tagot (Balogh Nóra) és egy új FB-tagot (Szentandrási-Szabó Emese) is megválasztottunk a leköszönő tisztségviselők helyett.
Az új vezetés által szervezett első képzésen már túl is vagyunk: a Viennoiserie – Modern uzsonna/péksütemények tanfolyamot Kószó Katalin cukrászmester és pékmester tartotta. Az eseményről és az Ipartestület élétéről a Kossuth Rádió kétszer félórás tudósításban be is számolt A hely című műsorában – ez a mediaklikk.hu oldalon is meghallgatható.
Márciusban a Nemzetgazdasági Minisztériumban részt vettünk a megalakuló Turisztikai Tanácsadó Testület első ülésén. A grémium a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben dolgozik majd, az ülésekre negyedéves rendszerességgel kerül majd sor. A Testület alakuló ülésére több mint 30 szakmai szervezet kapott meghívást, többek között a Magyar Cukrász Ipartestület is. A Testület célja, hogy az ágazat szereplőitől érkező információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzat munkáját, hogy a turizmussal és vendéglátással összefüggő, stratégiai jelentőségű kérdésekben minél megalapozottabb kormányzati döntések születhessenek. Az első körben már elküldtük a leglényegesebb problémáinkról szóló tényfeltáró információkat és megoldási javaslatokat, és készek vagyunk a további egyeztetésekre, hogy együtt dolgozzunk a turizmus-vendéglátás problémáinak megoldásán.
És egy remek hír: úgy tűnik, a „Magyarország Tortája évente megrendezésre kerülő cukrászversenyt” kiemelkedő nemzeti értékként felvették a Magyar Értéktárba! //
Kapcsolódó cikkeink
A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >Szakoktatói továbbképzések 2024
Idén is sikeresen folytatódtak az Innovatív Képzéstámogató Központ által, az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >