Évi több millió vizsgálatot végeznek a biztonságos élelmiszerellátásért
Csak a teljes élelmiszerlánc átfogó és megelőző jellegű felügyelete garantálhatja, hogy biztonságos ételek kerüljenek az asztalra, ezért évi több millió vizsgálatot végeznek országszerte a laboratóriumokban – mondta Bognár Lajos szerdán Budapesten.
Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a kétnapos Hungalimentaria tudományos konferencia és szakmai kiállítás megnyitóján méltatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok megyei élelmiszerlánc-felügyeleti szerveinek tevékenységét.
Rámutatott: a hivatalok a talajvédelemtől az állat- és növényegészségügyön át a vendéglátásig folyamatosan ellenőrzik és felügyelik a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit. A kockázatcsökkentés leghatékonyabb módja a teljes élelmiszerláncra kiterjedő, tudományos kockázatbecslésen alapuló ellenőrzési rendszer működtetése – húzta alá.
A helyettes államtitkár jelezte: az élelmiszerlánc-biztonság biztosítása érdekében folyamatosan fejleszteni kell a döntéseket megalapozó laboratóriumi rendszert. Ugyanis bármilyen korszerű az élelmiszerlánc-biztonság szervezeti felépítése, működése, ha a döntésekhez nem áll kellő időben rendelkezésre a megalapozott laboratóriumi vizsgálati eredmény, nincs akkreditált és adaptált laboratóriumi vizsgálati módszer, modern műszerpark – tette hozzá.
Bognár Lajos jelezte: az országos laboratórium-hálózat szakemberei a vetőmagok GMO-mentességétől kezdve a növényvédőszer-maradványok vizsgálatán, az állat- és növényegészségügyi diagnosztikán át az élelmiszerkomponensek ellenőrzéséig évente több millió mintán végeznek vizsgálatokat. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szántóföldi szenázsról és zöldtakarmányról szóló bemutató zajlott Tordason
2025 áprilisában a Nébih Szenázs és Zöldtakarmány bemutatót rendezett Tordason.…
Tovább olvasom >Történelmi fejlődésen ment keresztül a magyar vidék
A magyar vidék történelmi fejlődésen ment keresztül 2010 óta, de…
Tovább olvasom >A Nébih a napraforgó gazdaságilag legfontosabb kórokozóiról nyújtott áttekintést
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május elején kórtani bemutatót tartott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >