Évi több millió vizsgálatot végeznek a biztonságos élelmiszerellátásért
Csak a teljes élelmiszerlánc átfogó és megelőző jellegű felügyelete garantálhatja, hogy biztonságos ételek kerüljenek az asztalra, ezért évi több millió vizsgálatot végeznek országszerte a laboratóriumokban – mondta Bognár Lajos szerdán Budapesten.
Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a kétnapos Hungalimentaria tudományos konferencia és szakmai kiállítás megnyitóján méltatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok megyei élelmiszerlánc-felügyeleti szerveinek tevékenységét.
Rámutatott: a hivatalok a talajvédelemtől az állat- és növényegészségügyön át a vendéglátásig folyamatosan ellenőrzik és felügyelik a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit. A kockázatcsökkentés leghatékonyabb módja a teljes élelmiszerláncra kiterjedő, tudományos kockázatbecslésen alapuló ellenőrzési rendszer működtetése – húzta alá.
A helyettes államtitkár jelezte: az élelmiszerlánc-biztonság biztosítása érdekében folyamatosan fejleszteni kell a döntéseket megalapozó laboratóriumi rendszert. Ugyanis bármilyen korszerű az élelmiszerlánc-biztonság szervezeti felépítése, működése, ha a döntésekhez nem áll kellő időben rendelkezésre a megalapozott laboratóriumi vizsgálati eredmény, nincs akkreditált és adaptált laboratóriumi vizsgálati módszer, modern műszerpark – tette hozzá.
Bognár Lajos jelezte: az országos laboratórium-hálózat szakemberei a vetőmagok GMO-mentességétől kezdve a növényvédőszer-maradványok vizsgálatán, az állat- és növényegészségügyi diagnosztikán át az élelmiszerkomponensek ellenőrzéséig évente több millió mintán végeznek vizsgálatokat. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih szakemberei
A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös…
Tovább olvasom >Nemzetközi tanúsítványok garantálják a termékek és szolgáltatások magas minőségét a SPAR-nál
Minőségi tanúsítványok garantálják az élelmiszer-biztonságot és a termékminőséget a SPAR…
Tovább olvasom >Az uniós élelmiszerbiztonság miatt aggódik a NAK az import termékek kapcsán
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyengébb a vásárlóerő nálunk, mint a régióban
A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül…
Tovább olvasom >Gyűlölik a „dinamikus árazást” a fogyasztók
Az elmúlt időszakban az ügyfeleknek új fogalommal kellett megismerkedniük: a…
Tovább olvasom >NGM-államtitkár: erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét az ESG-törvény
A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányitási (ESG) keretrendszert meghatározó törvény…
Tovább olvasom >