Évi egymillió tonna kukoricát dolgoz fel a Hungrana
A Fejér megyei Szabadegyházán felavatták Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzemét, amely az élelmiszeripari alapanyagok mellett jelentős mennyiségben bioetanolt is gyárt.
A Hungrana Kft. mintegy százmillió
eurót költött az üzem kapacitásbővítésére,
amely immár napi 3.000 tonna alapanyag feldolgozására
képes, s ezzel a legnagyobb kukoricafeldolgozó
Európában. A Székesfehérvártól
mintegy 25 kilométerre található szabadegyházi
üzemben a kukoricából elsősorban keményítőt,
izocukrot és alkoholokat állítanak elő.
A
brit-amerikai Eaststarch és az osztrák AGRANA-csoport
50-50 százalékos tulajdonában lévő
vállalat technológiai fejlettségi szintje eddig
is az európai élvonalba tartozott, ám a
kapacitásbővítéssel vitathatatlanul
Magyarországon található az ágazat
legfejlettebb üzeme az unióban. Éves szinten a cég
több mint egymillió tonna kukoricát dolgoz fel, s
a 280 főt foglalkoztató vállalat 2008. évi
árbevétele várhatóan eléri a 70
milliárd forintot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Vezetőváltás a Henkel magyarországi Consumer Brands üzletága élén
2025 április elsejétől Maurizio Salvaggio a Henkel Magyarország Consumer Brands…
Tovább olvasom >A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Megújult a KOMETA – Jó étellel a jó életért
Buona vita!, azaz jó élet lett az olasz gyökerekkel is…
Tovább olvasom >