Éves piac 21 milliárd forint felett
Bár a válság a táblás csokoládék piacát sem kerülte el, de kisebb mértékben érintette, mint a szeletes vagy a praliné kategóriáját.
– Ennek egyik fő oka az lehet, hogy a fogyasztók a nehéz időkre tekintettel megengednek maguknak egy kis önkényeztetést, azonban a kilós árakra egyre jobban odafigyelnek. Ez alapján pedig sok esetben kedvezőbb egy táblás csokoládét megvásárolni, mint egy szeletet vagy pralinét – állapítja meg Soósné Nádaskay Lilla, a Bonbonetti Kft. márkamenedzsere.
Hasonlóan látja a helyzetet Miklós Panna, a Hungária Kft. senior brand menedzsere is, aki hozzáfűzi:
– Ráadásul 2010-ben tovább távolodott egymástól a szeletes és a táblás átlagára. A vásárlók pedig egyre inkább tervezetten költenek, ami nem kedvez az alapvetően impulz vásárlásokra épülő szeletes kategóriának.
Fejlődik az ét szegmense
A piac szerkezetében jelentős változás nem történt. Bár a kakaó világpiaci ára meredeken emelkedett, a válság miatt a beszállítók nem tudták érvényesíteni az ebből származó többletköltségeiket a tavalyi év folyamán, így a meghatározó tábláscsokoládé-márkák ára nem nőtt jelentősen. Ennek a pozitív hozadéka viszont az, hogy nem történt a keresletben vis�szarendeződés az olcsóbb nugáttermékek irányába.
– Sőt, az utóbbi években a vásárlók számára egyre fontosabbá vált, hogy a termék miből is készül – hangsúlyozza Soósné Nádaskay Lilla. – Kialakult egy minőségorientált, egészséges életmódra fókuszáló fogyasztói réteg. Nekik is köszönhető többek közt, hogy bár alapvetően tejcsokoládét preferáló ország vagyunk, az utóbbi 2 évben az étcsokoládé volt az egyetlen táblás kategória, amely növekedést tudott elérni, nemcsak értékben, hanem volumenben is.
A trendek tehát azt mutatják, hogy jellemzően az emberek inkább kevesebbet vásárolnak, de a minőségibb termékeket preferálják.
– Itt azonban hangsúlyozottan a megengedhető árú márkázott termékek, és nem a prémiumkategória előretöréséről van szó – emeli ki Miklós Panna. – Sőt, még a saját márkás termékeken belül is inkább a magasabb árkategória felé tolódik a piac.
A saját márkák egyébként a 2009-es csúcs után tavaly már veszítettek részesedésükből a gyártói márkákkal szemben. A márkázott táblás csokoládék forgalma 2010-ben minden csatornában nőtt. Megfigyelhető, hogy még a diszkontok is kezdik beengedni a márkázott termékeket.
Kiterjesztett bizalom
Az utóbbi években a csokoládépiacon megfigyelhető tendencia, hogy a nagy márkák igyekeznek több kategóriában is megjelenni. Az ernyőmárka létrehozásának előnye, hogy a fogyasztó többféle formában találkozik a márkanévvel, amely a márka sokszínűségét, innovatív karakterét erősíti a fejében.
– Általában megéri az édességpiacon ernyőmárkákat kialakítani. A növekvő verseny miatt a márkaépítésbe való befektetést úgy lehet maximalizálni, ha minél hatékonyabbá tesszük a kommunikációt, illetve minél több területen próbálunk meg profitálni belőle – mondja Miklós Panna.
Új termék bevezetésekor az ismerős márkanév jobban ösztönözheti a kipróbálást, hiszen a fogyasztók az anyamárka imázsa alapján nagyobb bizalommal nyúlnak egy már régóta ismert márka új formájához, még inkább felkeltheti kíváncsiságukat az újdonság. Igaz, ez kétélű fegyver: ha egy fogyasztó csalódott a márkában, nehezen vehető rá, hogy kipróbálja annak új termékváltozatát.
– Az ernyőmárka új tagjának bevezetése kisebb marketingráfordítást igényel egy teljesen új márkanév megismertetéséhez képest, továbbá az ernyőmárka bármelyik tagjának népszerűsítése a családhoz tartozó többi terméket is erősíti. Ezt tapasztaltuk a Tibi-szeletek tavalyi bevezetésénél is, amelyek sikere minden bizonnyal az anyamárka népszerűségének is köszönhető – mondja Soósné Nádaskay Lilla.
70 éves a Tibi
A táblás csokoládé piacán a tavalyi évben tovább élesedett a verseny, a fő márkák mindegyike igyekezett termékfejlesztések sorával megnyerni magának a fogyasztókat. A kommunikációra fordított költés is nőtt a legfontosabb szereplőknél tavalyhoz képest, ellentétben a szeletes piacával.
– A nagy tradícióval rendelkező Tibi számára a legfontosabb a folyamatos megújulás, frissítés a hazai ízlést és a nemzetközi trendeket is figyelembe véve, hiszen új generációk nőttek fel az első Tibi csoki óta. Ennek érdekében az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtottunk végre, amelyek eredményeként a Tibi olyan új szegmenseket lefedő termékújdonságokkal tudott előrukkolni, mint az egész mogyorós, illetve puffasztott rizses táblás csokoládék, a felsőkategóriás Tibi Prémium termékcsalád, és legutóbbi innovációnk, a tavaly bevezetett, 3 ízben kapható Tibi szeletek – számol be az újdonságokról Soósné Nádaskay Lilla.
Mivel a termékek polcra kerülésének lehetősége véges, ezért a táblás szortimentet szezonális kiadásokkal lehet változatossá tenni, teszi hozzá a márkamenedzser. Így van lehetőség új ízek tesztelésére is. És ha egy limitált ízváltozat nagy sikert arat, átkerülhet a standard ízválasztékba. A szezonális termékek jelentősen erősítik a márka dinamikus, innovatív jellegét is.
Az idei évben ünnepli a Tibi csoki a 70. születésnapját. Ennek alkalmából a cég egyedi termékekkel, promóciókkal jelentkezik.
– A költséghatékonyság jegyében elsősorban olyan marketingeszközöket használunk, amelyek a teljes Tibi csoki termékcsaládot támogatják. Mivel a versenytársakhoz képest a márka támogatása korlátozottabb, ezért a fő konkurenseinkétől eltérő ötleteket, eszközöket igyekszünk megvalósítani, amelyek felkeltik a fogyasztók érdeklődését a termékeink iránt – árulja el a brand menedzser.
Különleges ízvariánsokkal kezdi az évet a BOCI
A BOCI márka a tavalyi évben teljesen megújult. A receptúrát a hazai ízlésnek sokkal inkább megfelelő kakaósabb íz felé módosították, erre építették az új kommunikációt is. A BOCI 80. születésnapjának alkalmából – évek óta először – az összes kategóriát (táblás, szeletes, des�szert) magában foglaló promóciót szerveztek. A válság ellenére az előző évekhez képest jelentősen több támogatásban részesült a márka, hiszen az új ízvilágot és a promóció lényegét is meg kellett ismertetni a fogyasztókkal.
– A tavalyihoz hasonlóan továbbra is fontosnak tartjuk az ernyőmárka folyamatos, magas szintű építését – mondja Miklós Panna. – Illetve, hasonlóan 2010-hez – amikor is az otthon ízei koncepció szellemében nagy sikerrel piacra kerültek az almás pités és madártejes BOCI csokoládék – idén is több újdonság bevezetését tervezzük. Rögtön az év elején a fekete ribizlis és körtés BOCI étcsokoládé örvendezteti meg a kifinomultabb ízlésű fogyasztókat. Emellett a márka folyamatos megújulását, az innovációkat kiegészítve, limitált kiadásokkal is biztosítjuk.
A BOCI sokszínű portfóliójába a hagyományos sima, töltött és dúsított termékeken kívül beletartoznak az étcsokoládék, az egyedi élményt, könnyű kényeztetést kínáló AERO termékcsalád, valamint az igazán kifinomult, prémium élvezeteket nyújtó Bársony étcsokoládék is.
A hagyományos marketingeszközök mellett fontosnak tartják a kommunikációval összhangban a kiemelkedő és újszerű bolti megjelenést, hiszen az eladáshelyen lehet leginkább költséghatékonyan ösztönözni a vásárlót, illetve ezen a területen lehet igazán célzott, érdekes, hagyományostól eltérő eszközöket alkalmazni.
Kuponakciók a Milkától
A Kraft Foods úgyszintén fontosnak tartja fókuszmárkáinak támogatását, minőségi márkastratégiát folytat. Az elmúlt időszakban, a gazdasági válság idején sem hagyta magára ezeket a márkákat, sőt, a korábbi évhez képest növelte a rájuk fordított befektetéseit, hozzájárulva ezzel az erősödésükhöz.
– Nem kivétel ez alól a Milka csokoládémárka sem. Mivel a csokoládé igazi impulzustermék, általában nem szerepel a bevásárlási listán, ezért különösen fontos a márka imázsának és fő üzenetének folyamatos erősítése – tudjuk meg Tóth Mónikától, a Kraft Foods Hungária Kft. senior brand menedzserétől.
A Milka portfóliójában évek óta megtalálhatók a különböző méretű táblás csokoládék (100 g, 300 g, 200 g, 250 g), az állandó kínálatot pedig évről évre, olykor több alkalommal is limitált ízek színesítik. A 2011. év első ilyen 100 grammos csokoládéi vanília-, szilva- és mandulaízesítéssel már elérhetőek.
Miután a vásárlók a gazdasági válság következtében megfontoltabban költenek, ezért a cég olyan eszközt keres, amely leginkább igazodik ehhez a vásárlói magatartáshoz.
– Ezért új eszközként kuponakciókat alkalmazunk, méghozzá elsősorban a 100 g-os és a 300 g-os Milka táblás termékek esetében, valamint a pralinékategóriában – informálja lapunkat Makra Mónika, a Kraft Foods Hungária Kft. senior trade marketing koordinátora. – A kuponokat leginkább közvetlenül a termékek mellé kihelyezett adagolók segítségével, illetve hoszteszek közreműködésével terjesztjük a modern trade csatornákban. Mindemellett természetesen továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk az előre feltöltött displayhullámokra, valamint az instore promóciókra azonnali ajándékátadásokkal. n
Sz. L.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >