Évente 60 milliárd fordítható a mezőgazdaságban termeléshez kötött támogatásokra

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 15. 12:00

Jövő évtől 2020-ig évente 60 milliárd forint fordítható meghatározott növények termelésére, kertészeti ágazatok és a fehérjenövények termesztésének támogatására – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Bábolnán, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének konferenciáján.

tehen

Feldman Zsolt előadásában ismertette az egyes ágazatok számszerű támogatását. A tejhasznú tehénre egyedenként 353 euró, húshasznú tehénre 216 euró támogatást fizetnek. A gyümölcsültetvényeket hektáronként 660 euróval támogatják, szójatermesztésre 200 euró a kifizetett összeg, cukorrépára 421 euró.

A helyettes államtitkár elmondta, amellett, hogy az 1200 hektár felett gazdálkodóktól hektáronként 144 eurónyi támogatást elvonnak, ezek a nagytermelők is hozzáférhetnek az állattenyésztési támogatásokhoz.

A minisztérium számításai szerint a munkaigényes ágazatok fejlesztését segítő átcsoportosításokkal 2020-ig 50 ezer új munkahely is létrejöhet.

A politikus ismertette, Magyarország élt a vidékfejlesztési források maximális, 15 százalékos átcsoportosítási lehetőségével a közvetlen termelői támogatások növelésére. Ez 444 millió euró, 137 milliárd forint átcsoportosítását jelenti.

Közvetlen termelői kifizetésekre 2015-2020 között összesen 8,06 milliárd euró, 2500 milliárd forint áll rendelkezésre, az összeg jövőre 1,345 milliárd eurót, 418 milliárd forintot tesz ki.
A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az MTI kérdésére elmondta, az orosz embargónak rájuk nézve nincs közvetlen hatása, mert nem exportálnak olyan mennyiségű búzát, hogy megérezzék a korlátozásokat.

Vancsura József a közvetett hatásról elmondta, az élelmiszer bevitel tilalma miatt egy bizonyos gabonamennyiségnek máshol kell piacot keresni.

Az országban ötmillió tonna búza termett, ebből kétmillió a legkiválóbb, étkezési minőségű. A belföldi igény egymillió tonna, az étkezési búza másik fele exportra kerül, mivel keresett termék – ismertette a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink