Évente 13 milliárd euróval járul hozzá Európa gazdaságához a Diageo

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 02. 12. 09:40

Az Oxford Economics új tanulmánya szerint a több mint 200ezer főt foglalkoztató italipari óriás, a Diageo éves szinten mintegy 13 milliárd euróval járul hozzá az európai gazdaság teljesítményéhez.

A Diageo’s Economic Impact in Europe című jelentés szerint a Johnnie Walker, a Smirnoff, a Baileys és a Guinness gyártója az alkoholosital-ágazat más szereplőihez képest méretarányosan az egy munkahelyre vetített egyik legnagyobb hozzáadott értéket adja.

Az ágazatban hatalmas növekedési potenciál rejlik: az EU27+ (31 kontinentális európai ország és a Brit-szigetek) és a világ más régiói között zajló szeszesital-kereskedelem 2012 és 2022 között 54%-kal nőtt.

Bár az EU-ban csak minden ötödik elfogyasztott alkoholtartalmú ital szeszes ital, a régió exportjának növekedéséhez a kategória 5 eurónként 2 euróval járult hozzá. Ebben pedig kulcsszerepet játszott a Diageo.

A vállalat összesen bruttó 13,2 milliárd euróval növelte a gazdaság teljesítményét, ami minden egyes eurónyi nettó árbevétel után 3,60 eurónyi hozzájárulás az európai GDP-hez – állapította meg a jelentés.

ESM

Kapcsolódó cikkeink