Éva után most Ádám a középpontban

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 05. 27. 08:00

Az inkább női kategóriáknak kikiáltott tusfürdő és testápolás területén egyre erősebb a férfiak számára fejlesztett termékek jelenléte. A kategória évi 4-5 százalékos növekedését továbbra is biztosítják az újdonságok és a kommunikáció.Vida Adrienn, az Unilever Magyarország Category Operations Assistant Managere kiemelte: a tusfürdőpiac az elmúlt években dinamikusan nőtt, 2008 végére értékben elérte a 14 milliárd forintot. Az eladások két időszakban csúcsosodnak ki, a meleg miatt gyakoribb tisztálkodást jelentő nyári hónapokban és a karácsonyt megelőző, különböző csomagokat felvonultató periódusban.

Márkakiterjesztések: többfrontos harc
Németh Ottó, a Henkel Magyarország marketingvezetője szerint az utóbbi évek egyik legszembetűnőbb piaci trendje a nagy kozmetikai gyártók márkakiterjesztése, azazhogy az adott cég egy-egy szegmensben bevált termék- és márkakoncepciójával újabb és újabb piacokra próbál betörni. Így például a testápolás vagy a hajápolás területén erős márkák újabb frontokon lettek egymásnak és a többi szereplőnek is versenytársai.
Szintén megfigyelhető, hogy a korábban klasszikus női brandek választékukat szélesítve immáron férfiaknak is kínálnak termékeket. A szakember által „Ádám marketingnek” nevezett, a férfiakat és a nekik vásárló hölgyeket megcélzó, tudatosan irányt mutató és ez által igénykeltő kommunikáció, illetve az ezzel párhuzamosan növekvő fogyasztói kereslet hatásának tulajdonítja, hogy az erősebb nem számára kifejlesztett cikkek egyre keresettebbé is válnak.
Gábos Anna, a Beiers-dorf Kft. Junior Pro-duct Managere is kiemelte, hogy a szegmensek közül a férfi intenzíven növekszik értékben, míg a női inkább stagnál. Ráadásul a férfi tusfürdők esetén, megfigyelésük alapján, magasabb árszint jellemző, mint a női kategóriában. Náluk is növekvő fontosságú a keresztkategóriás megközelítés, vagyis a sikeres Nivea termékek illatának és összetevőinek átemelése más almárkákra. Ezeket a szinergiás lehetőségeket a Nivea tusfürdőknél jól példázza a rendkívül sikeres Pearl&Beauty dezodor tusfürdő párjának bevezetése a tavalyi évben. Egy másik trend a Creme Oil-szegmens egyre több piaci szereplőnél való megjelenése.
A Trade 90 Kft. member of SARANTIS Group STR8 márkája is a férfiakat célozza meg megújult, autóembléma formájú logójával, sportos hűtőrács mintázatával. Az illatorientált tusfürdők megjelenése egyszerre illeszkedik a STR8-hagyományokhoz és követi a legújabb trendeket. Hat standard, évek óta jól ismert illatkínálatuk mellé tavaly áprilisban vezették be a STR8 Power-vonalat, ahol a három meglévő illat sikerén felbuzdulva idén a száguldás szerelmeseinek kínálják a SPEED variánst, mely cink összetevője és ásványianyag-tartalma miatt még hatékonyabb bőrápoló hatású.

Frissítés és ápolás
Lambert Petra, a Henkel Brand Managere kiemelte, hogy a tusfürdőválasztás két legfontosabb szempontja az illat és az állag. A krémesebb, ápoló jellegű tusfürdők inkább októbertől márciusig, a frissítő, gél állagúak pedig inkább a nyári időszakban kelendők. Egy másik fogyasztói réteg pedig az unisex jellegű, sportosabb, vagy valamilyen funkcionális hozzáadott értéket tartalmazó termékeket kedveli.
Németh Ottó szerint ezt a piacot a trendi, innovatív termékek vezérlik, amelyek megfelelő integrált marketingkampánnyal és a kereskedelmi partnerek támogatásával biztos sikerre számíthatnak. Ezért is vezették be januárban a Fa Cream & Oil termékcsalád két új, ápoló variánsát, a Selyem & Magnólia és a Kakaóvaj & Kókuszolaj tartalmúakat. A nyári szezonra pedig a Fa Fresh & Oil változatában kínálják a frissesség és gyengéd ápolás kombinációját, két új élénkítő illattal. A Dinnye & Licsi variáns puhító és tisztító hatású, a Hibiszkusz & Áfonya pedig a friss és ápolt bőr érzetét nyújtja.
A piacvezető Baba tusfürdőcsalád tavalyi, férfiakat célzó „papa”-kampánya folytatásaként bevezeti az új Baba Férfi tusfürdő Tengeri Ásványokkal termékét. De továbbra is fontosnak tartják, hogy a családban a gyerekek és férfiak mellett a nők is megtalálják a nekik szóló újdonságokat. Ezért két új női variánssal – Baba Vörös Szőlő és Rózsa, illetve Baba Orchidea Tej és Gyöngy tusfürdő – egészítik ki portfóliójukat.
Májusban kerül a boltok polcaira a Dove Go Fresh Burst tusfürdő, amelyben a hamvas gyümölcs frissessége hidratáló habbal, a nektarin és fehér gyömbér illatával kényezteti a bőrt.
A Nivea is piacra lép innovatív újdonságaival. A Nivea Diamond Touch Creme Oil tusfürdő bevezetését a sikeres hajápolási termékcsalád szinergiájára építik. A Nivea for Man termékcsaládot pedig a testszőrzet borotválására is alkalmas Active3 elnevezésű tusfürdő-különlegességgel bővítik. A nyári nőies, frissítő hatást a Nivea WaterLily&Oil vízililiom illatú tusfürdő biztosítja majd.

Egyediség a kommunikációban is
Radosiczky Anikó, a Sarantis Trade 90 Kft. – a Sarantis-csoport tagja – marketingmenedzsere is kiemelte a kommunikáció fontosságát. Ezért idén április–május folyamán intenzív tv-kampánnyal támogatták a STR8 márkát. Júniustól pedig egy bomba fogyasztói promócióval kedveskednek célcsoportjuknak. A mechanizmus és a megszerezhető ajándékpiramis egyedisége is a fogyasztók érdeklődésére tarthat számot.
A Schwarzkopf & Henkel férfi kozmetikumainak magyar nagykövete a tavalyi év óta Talmácsi Gábor, a világhírű világbajnok motorversenyző – nyilatkozta Németh Ottó. Talmát ugyanúgy kedveli és szereti a fogyasztó, a kereskedőpartner, mint minden egyes henkeles kolléga.
– Gábort terveink szerint az ATL- és BTL-kampányanyagainkon idén és a jövőben is folyamatosan megjelenítjük majd – avat be terveibe a marketingvezető.
Minden gyártó megjelenik a normál kiszerelések mellett összecsomagolással, virtuális multipackkal, és a fejlettebb piacokon már nagy népszerűségnek örvendő nagy, családi kiszerelésekkel. A legnépszerűbb tusfürdővariánsok habfürdő- és folyékonyszappan-változatokban is a vásárlók rendelkezésére állnak.
Kátai I.

Kapcsolódó cikkeink