Év végi plázaátadási roham

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 02. 00:01

Noha idén kevesebb bevásárlóközpontot adnak át Európában, mint tavaly, az év végén mégis egymás után vágják át a szalagot.

Néhány napja a TriGranit Krakkóban befejezte a Bonarka City Centert, ez már a második plázája Dél-Lengyelországban. Ám ezzel – a méretet tekintve – nyomába sem ér a legújabb moszkvai és isztambuli létesítménynek; mindkettő legalább háromszor akkora – igaz, a vonzáskörzetben élők aránya is jóval nagyobb mindkét metropolisban.
A magyar piacon is érintett osztrák Immoeast az orosz főváros legsűrűbben lakott kerületében, Szviblovóban most fejezte be a 170 ezer négyzetméteres Golden Babylon Rostokino nevű bevásárlóközpontot. Két szinten 440 üzlet várja a vásárlókat, és egy hatalmas szórakoztatóegység is rendelkezésre áll. Eddig a bérterület 75 százalékát adták ki, de most fejezik be a maradékra vonatkozó tárgyalásokat.
Isztambulban megnyílt földrészünk legnagyobb bevásárlóközpontja: a Forum Istanbul nem kevesebb mint 175 ezer négyzetméternyi eladótérrel várja a vásárlókat. A fejlesztő holland Multi Development ez év őszén összesen tíz plázát fejez be Európában. A 12 milliós török metropolisban ötezer új állandó állás jött létre. A 750 millió eurós beruházást az Eurohypo Bank finanszírozta. Az üzemeltető reményei szerint a 265 üzletből álló központot 25 millióan keresik majd fel évente, a tervezett éves bevétel pedig 500 millió euró.
A sok nyitás mellett vannak halasztások is. A Nisco Grouphoz tartozó Nisco Invest úgy döntött, hogy a tervezett 2011 helyett később, várhatóan csak 2012-ben nyitják meg Kolozsváron az Akademia Center névre keresztelt bevásárlóközpontot – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink