Év végén már üzemelhet a mohácsi vágóhíd

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 26. 11:24

Húszmilliárdos beruházással épül Mohácson az ország egyik legnagyobb és bizonyosan a legmodernebb vágóhídja – írja a Népszabadság Online. Év végére kezdődik meg a termelés az üzemben, amelynek fő tulajdonosa a Wallis és a MET közeléből ismert Nagy György.

sertes10

Bár az utóbbi időben szinte szó sem esett róla, lendületesen halad az ország legnagyobb vágóhídjának építése Mohácson. Mint ismert, a beruházás korábban két meghatározó üzletemberhez, az OTP Bank első emberéhez, Csányi Sándorhoz, valamint az egykori Wallis-alapító, ma már inkább logisztikai és energetikai vállalkozásokban – köztük a MET energiakereskedőben is – érdekelt Nagy Györgyhöz volt köthető. Bő egy éve azonban Csányi érdekeltsége, a Pick Szeged Zrt. kiszállt a projektből. Így a zöldmezős beruházásért felelős MCS Vágóhíd Zrt. mögött immár csak Nagy György vagyonkezelő cége, a HO-ME 2000 Vagyonkezelő Kft. áll.

Az építkezés felén már túl vannak, januárban pedig elindult a technológia telepítése is – mondta a Népszababdságnak Ferjancsik Domonkos, az MCS Vágóhíd igazgatósági tagja és Nagy György másik cégének, a Westbaynek az ügyvezetője. Utóbbi cég honlapján lehet megtalálni az üzem egyik látványtervét.

Várhatóan szeptemberben beindul a tesztüzem, és az év végén megkezdődhet a termelés. Ferjancsik Domonkos szerint a beruházás végleges költsége várhatóan 20 milliárd forint körül alakul majd, a gépészeti munkákra és a fő technológiai berendezések szállítására pedig már leszerződtek.

A beruházást önerőből, hitelből és részben egyedi kormánydöntésből származó forrásból finanszírozzák – a kabinet 2014 nyarán tette közzé, hogy 1,4 milliárd forinttal hozzájárul a déli térség legkomolyabb mezőgazdasági fejlesztéséhez.

A Népszabadság kérdésére, hogy a vágóhídnak vannak-e már szerződött partnerei, azt a válasz érkezett, hogy az MCS Zrt. együttműködési keretmegállapodást kötött a Pick Szeged Zrt.-vel. Ennek értelmében a mohácsi üzem elindulásával párhuzamosan a Pick szegedi egységében befejezik a vágást, a pécsi üzemben pedig a darabolást és a csontozást, vagyis az új vágóhíd az ország legnagyobb húskészítmény-előállító vállalatának alapanyag-ellátója lesz. (Ábrahám Ambrus, nol.hu)

Kapcsolódó cikkeink