Év végén 15 millió palack pezsgő fogy

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 21. 00:02

Hazánkban évente mintegy 30 millió palack pezsgőt értékesítenek, ennek nagyjából a felét év végén, a karácsonyi és újévi vásárlások idején – nyilatkozta az MTI-nek Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

A főtitkár elmondta, hogy évente 30-35 millió palack, hozzávetőleg 240 ezer hektoliter pezsgő készül Magyarországon. Ebből mintegy 40 ezer hektoliternyit visznek külföldre, főként a skandináv országokba és a balti államokba. A legális behozatal nagyjából ugyanilyen nagyságrendű.
A pezsgő szezonális terméknek tekinthető, a lakosság ugyanis elsősorban a nagyobb ünnepek előtt és az év vége felé vásárolja. Az eladott mennyiség kb. fele az év utolsó hónapjában fogy el. A magyar pezsgőgyártás árbevétele évi 12-15 milliárd forint.
Magyarországon a hazai gyártású pezsgők közül legtöbben a 600-800 forintos árfekvésű, standard minúségű pezsgőt fogyasztják. Ennél jobb minőséget 1000-1200 forintért lehet megvenni. A külföldről származó és az ún.tradicionális hazai pezsgőfajták palackját 2000 forint felett lehet megvásárolni, felső árhatár itt lényegében már nincs.
Horváth Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy az év vége közeledtével több üzletben is megjelennek az olcsó olasz habzóborok, amelyeket néha pezsgőként kínálnak. Ezek az áruk jelentős veszteséget okoznak a hazai pezsgő-előállítóknak.
Jelezte: a magyar pezsgő termelését úgy lehetne tovább élénkíteni, ahogyan azt Ausztriában tették, ahol az ital jövedéki adóját nullára csökkentették. Ennek hatására nyugati szomszédunknál fellendült a pezsgőgyártás. Hasonló lépés megtétele után az államot nem érné anyagi veszteség, mivel a kieső jövedelmet a növekvő termelés és az áfából befolyó összeg pótolná – írja az MTI Eco.Kapcsolódó cikkeink