Év végéig még legalább kétszer drágulhat a baromfihús

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 30. 13:27
Legkevesebb 30-35 százalékos áremelés várható a következő négy hónapban a baromfitermékeknél – mondta az Indexnek Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa. Szerinte reális veszélye van az ágazat zsugorodásának is, miután a lakosság már elkezdte visszafogni a fogyasztását.

Tovább nő a baromfihús ára

A baromfihús árában eddig egyelőre még leginkább a tavalyi költségemelések hatása jelent meg, azonban az energiaárak elszabadulása új helyzetet teremt, és újabb áremeléseket tesz szükségessé a feldolgozók és a termelők fennmaradása érdekében. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke szerint nagyon nehéz időszak elé néz az ágazat, a kevésbé korszerű istállókkal rendelkező, kevésbé tőkeerős kisebb szereplők esetében a téli leállások, illetve az állattartó telepek bezárása valószínűsíthető.

“A mostani kilátások alapján úgy látom, hogy a friss, a fagyasztott és a feldolgozott termékek esetében is év végéig még legalább két lépcsőben áremelésre kényszerül az ipar”

– mondta az Indexnek Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa. Szavai szerint az első, mintegy 22-25 százalékos áremelési szándékot már a múlt héten bejelentették a belföldi kiskereskedelmi partnereknek. Amennyiben pedig nem kompenzálná a költségemelkedést, akkor ősszel, a tél elején újabb 10-15 százalékos áremelést tartanak szükségesnek az ágazat szereplői, elsősorban az élőállat árának emelkedése és az energiaköltségek jelentős növekedése miatt.

Amikor tízszeresére emelkedő költségeket kellene kigazdálkodni

„Ahhoz képest, hogy 2020 augusztusában az élőállat 245 forintos kilogrammonkénti termelői ára még jövedelmet is tartalmazott, mostanra többlépcsős emelések után jutott el odáig az ágazat, hogy 440-450 forintnál jár a vágócsirke ára, de ebben még nincs benne az idei takarmány- és energiadrágulás: január-februárra eljuthat odáig a szektor, hogy 580-590 forintot is elérheti a termelői ár”

– mondta Bárány László.

Márpedig ez egyáltalán nem kizárt, tekintve, hogy szavai szerint azon termelők, feldolgozók, akiknek most jár le az éves gázvásárlási szerződésük, legkevesebb 1220 forintos köbméterenkénti földgázárajánlattal szembesülnek a piacon, ha éves szerződést kötnének. A villamos energiára pedig átlagosan 290 forintos kilowattóránkénti árajánlatok érkeznek. Előbbi a 2021 tavaszi 110 forintos köbméterenkénti árhoz képest sokkoló, de nehezen kigazdálkodható az utóbbi is a tavalyi átlagosan 30 forintos kilowattóránkénti árakhoz képest.

A teljes cikk itt olvasható… 

Kapcsolódó cikkeink