Év végéig lehet pályázni logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 12. 04. 00:00

Az összesen 11,3 milliárd forintos előirányzott keretből 25-35 projekt juthat európai uniós forráshoz.

A Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) és a Közép-Magyarország operatív program (KMOP) keretében hat konvergenciarégióból – Dél-Alföldről, Dél-Dunántúlról, Észak-Alföldről, Észak-Magyarországról, Közép-Dunántúlról és Nyugat-Dunántúlról –, a KMOP-2007-1.4.2-es számú felhívásra pedig Közép-Magyarországról várják a pályázatokat. Mindkét kiírásra pályázhatnak gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozók.


A GOP-pályázatnál intermo-dális logisztikai központok esetében általában az összes elszámolható költség maximum 50 százalékáig, regionális logisztikai központoknál 35 százalékáig kapható vissza nem térítendő támogatás. Ennek mértéke azonban régiónként változó: Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön, Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon 50, Közép-Dunántúlon 40, Nyugat-Dunántúlon pedig 30 százalékos lehet. A maximális szubvencionálási intenzitás a regionális támogatási térképen meghatározottakhoz képest mikro- és kisvállalkozásoknál 20, középvállalkozásoknál 10 százalékkal növelhető.
A KMOP-kiírásnál a támogatás összege Pest megyében az összes elszámolható költség maximum 30, Budapesten 2007. január 1-jétől 25, 2011. január 1-jétől pedig 10 százaléka lehet. Itt is érvényesíthető a vállalkozási kedvezmény: az intenzitás mikro- és kisvállalkozásoknál 20, középvállalkozásoknál 10 százalékkal növelhető.
A GOP-kiírásra pályázók intermodális logisztikai központokra minimum 50, maximum 750, regionális logisztikai centrumokra minimum 50, maximum 250 millió forint támogatást kérhetnek. A KMOP-pályázatnál minimum 50, maximum 600 millió forint igényelhető. További fontos feltétel, hogy a pályázónak legalább a projekt elszámolható összköltségének a 25 százalékát kitevő igazolt saját forrása kell legyen, ezenkívül biztosítéknyújtásra is kötelezett. Ezeknél a kiírásoknál ugyanakkor a támogatás 10 százaléka erejéig előleg kérhető.

Kapcsolódó cikkeink