Év Fagylaltja 2024
Kecskemét adott helyszínt az idei Év Fagylaltja versenynek, amelyen a város tiszteletére az ipartestület egy új kategóriát is hirdetett, amelyben sárgabarackfagylaltok vetélkedhettek.
A cikk a Trade magazin 2024/8-9. lapszámában olvasható.
Fantasztikus ízek és változatos programok várták az idei Év Fagylaltja verseny látogatóit Kecskeméten.
A versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat. Egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a munka reggeltől kora délutánig. Látványnak is lenyűgözőek voltak egymás mellett bemutatott korábbi díjnyertes fagylaltok, köztük az idei Gelato World Cup bronzérmes fagylaltja és a világbajnok Frutta di Pistacchioja.
Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezését fogadták be, és a korábbi évek díjnyertes remekeivel együtt összesen 130-féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt. Az új sárgabarack kategória sikerére jellemző volt, hogy összesen 20 fagylalt versenyzett ebben is.
A nevezők kreativitásának semmi nem szabott határt: a pikánsan ízesített sárgabarackfagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult zöldfűszerekkel olajos magvakkal kombinálva. Utóbbiak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, timutbors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.
A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije értékelte. A nézőket tudásbővítő bemutatók is szórakoztatták, valamint egy szakmai kiállítás színesítette a programot.

Díjátadó – Kiss Zoltán, Somogyi Renáta, Erdélyi Balázs és a 2024-es győztes, Bergmann Nándor
A győztesek:
„A” kategória:
Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Tökmag sorbet piros bogyós gyümölcsökkel – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
„M-Mentes” kategória:
Sárgabarack Lime Maracuja – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
„Sárgabarack” kategória:
Mámoros marillen – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Mézes madzag – Nagy László – Békás Kft., Budapest
„C/M-Mentes” kategória
Mamba (mangó, maracuja, bazsalikom) – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest
Közönségdíjas: Kecskeméti sárgabarackos gombóc dióbundában – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő //
Szerencsés véletlen
– Igazából eredetileg nem is a versenyre készült ez a fagylalt – mondta el kérdéseinkre válaszolva Bergmann Nándor, a verseny győztese. – Egy szerencsés véletlennek köszönhetjük: valaki felbontotta a tökmag pasztát, amiből süteményt szerettem volna készíteni, és ha már így alakult, hát elhasználtam azt a fagylathoz. Jól sikerült, aztán a tökmag sorbetet addig tökéletesítettem, míg olyan nem lett, amit végül a versenyre is beneveztem.
Fontosak voltak mindig is számomra a helyi és minőségi alapanyagok, így a nemesvámosi Pepo Papa tökmagját és a szűz tökmagolaját használtam fel. A tökmagolaj nagyon gazdag ásványi anyagokban, különösen magnézium-, kálium- és kalciumtartalma magas, a szelén nyomelemet pedig komplex kötésben, a szervezet számára felvehető formában tartalmazza. Így lett a fagylaltom egyszerre finom és egészséges is egyben. Nagyon ízlik a vendégeknek, van, aki kimondottan ezért tér be hozzánk, sokan többször is. A győzelem után érezhetően megnőtt a fagylaltjaink utáni kereslet.
Sajnos, sokan megemlítik, hogy máshol nem pont ilyen ez a fagylalt, és hogy nálunk sokkal finomabb, amit nem is értek igazán: ha mindenki betartaná az eredeti receptet, akkor szerintem megközelítően azonos minőségű fagylaltot kellene mindenhol kínálni. //
Kapcsolódó cikkeink
Kraftsör Magyarország Tortájából!
Tavaly is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely az…
Tovább olvasom >Szakmának és szakembernek egyaránt elismerés
Kőrösi Csoma Sándor-díjat kaptak a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői. A…
Tovább olvasom >Az Év Bejglije 2024
2024-ben az ipartestület már ötödik alkalommal hirdette meg az Év…
Tovább olvasom >További cikkeink
Már készül a Magyar Pavilon az Oszakai Világkiállításra
Az Oszakai Világkiállítás a világ legjelentősebb kulturális, turisztikai és gazdasági…
Tovább olvasom >Liszt, vaj, performance – A nap videója
Odeya Nini kaliforniai performance(és egyéb)művész bemutatkozik egy londoni művészeti rendezvényen,…
Tovább olvasom >Esküvők a takarékos, a még elmegy és a na ne! között – A nap képe
Merthogy Amerikában sem minden esküvő olyan, mint a filmeken!
Tovább olvasom >