Év Fagylaltja 2024

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 09. 09. 10:56

Kecskemét adott helyszínt az idei Év Fagylaltja versenynek, amelyen a város tiszteletére az ipartestület egy új kategóriát is hirdetett, amelyben sárgabarackfagylaltok vetélkedhettek.

A cikk a Trade magazin 2024/8-9. lapszámában olvasható.

Fantasztikus ízek és változatos programok várták az idei Év Fagylaltja verseny látogatóit Kecskeméten.

A versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat. Egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a munka reggeltől kora délutánig. Látványnak is lenyűgözőek voltak egymás mellett bemutatott korábbi díjnyertes fagylaltok, köztük az idei Gelato World Cup bronzérmes fagylaltja és a világbajnok Frutta di Pistacchioja.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezését fogadták be, és a korábbi évek díjnyertes remekeivel együtt összesen 130-féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt. Az új sárgabarack kategória sikerére jellemző volt, hogy összesen 20 fagylalt versenyzett ebben is.

A nevezők kreativitásának semmi nem szabott határt: a pikánsan ízesített sárgabarackfagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult zöldfűszerekkel olajos magvakkal kombinálva. Utóbbiak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, timutbors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.

A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije értékelte. A nézőket tudásbővítő bemutatók is szórakoztatták, valamint egy szakmai kiállítás színesítette a programot.

Díjátadó – Kiss Zoltán, Somogyi Renáta, Erdélyi Balázs és a 2024-es győztes, Bergmann Nándor

A győztesek:

„A” kategória:

Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Tökmag sorbet piros bogyós gyümölcsökkel – Bergmann Nándor – A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

„M-Mentes” kategória:

Sárgabarack Lime Maracuja – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös

„Sárgabarack” kategória:

Mámoros marillen – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Mézes madzag – Nagy László – Békás Kft., Budapest

„C/M-Mentes” kategória

Mamba (mangó, maracuja, bazsalikom) – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest

Közönségdíjas: Kecskeméti sárgabarackos gombóc dióbundában – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő //

Szerencsés véletlen

– Igazából eredetileg nem is a versenyre készült ez a fagylalt – mondta el kérdéseinkre válaszolva Bergmann Nándor, a verseny győztese. – Egy szerencsés véletlennek köszönhetjük: valaki felbontotta a tökmag pasztát, amiből süteményt szerettem volna készíteni, és ha már így alakult, hát elhasználtam azt a fagylathoz. Jól sikerült, aztán a tökmag sorbetet addig tökéletesítettem, míg olyan nem lett, amit végül a versenyre is beneveztem.

Fontosak voltak mindig is számomra a helyi és minőségi alapanyagok, így a nemesvámosi Pepo Papa tökmagját és a szűz tökmagolaját használtam fel. A tökmagolaj nagyon gazdag ásványi anyagokban, különösen magnézium-, kálium- és kalciumtartalma magas, a szelén nyomelemet pedig komplex kötésben, a szervezet számára felvehető formában tartalmazza. Így lett a fagylaltom egyszerre finom és egészséges is egyben. Nagyon ízlik a vendégeknek, van, aki kimondottan ezért tér be hozzánk, sokan többször is. A győzelem után érezhetően megnőtt a fagylaltjaink utáni kereslet.

Sajnos, sokan megemlítik, hogy máshol nem pont ilyen ez a fagylalt, és hogy nálunk sokkal finomabb, amit nem is értek igazán: ha mindenki betartaná az eredeti receptet, akkor szerintem megközelítően azonos minőségű fagylaltot kellene mindenhol kínálni. //

Kapcsolódó cikkeink