Év Fagylaltja 2022

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 14. 10:41

A Magyar Cukrász Ipartestület 2022-ben 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt, melynek döntőjére július közepén került sor.

A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

A versenyzők a fagylaltokat kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthették, illetve díszíthették.

Az idei évben ismét lehetett nevezni Mentes kategóriában is, olyan fagylaltokkal, melyek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.

Az elmúlt két évhez hasonlóan a régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amelynek során a versenyzőknek a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk.

A döntőt az ipartestület székházában tartották meg

Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.

A négy kategóriában összesen 74 fagylaltot neveztek

Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért.

Az ipartestület az országos döntőt és az azt követő ünnepélyes díjátadót és sajtótájékoztatót a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászdában tartotta.

A vándorkupát Dobó Norbert vehette át Szőke zserbó fagylaltjáért

A szakmai zsűriben a hazai cukrásztársadalom olyan prominensei vettek részt, mint Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula), Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf), Gerő Eszter (Sütizz Cukrászda, Bp.), Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, Bp.), Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI), Pataki Ádám (Pataki Cukrászda, Érd), ifj. Sulyán Pál (Sulyán Cukrászda, Veresegyház), Zila László (Zila Kávéház, Bp.).

A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

• Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Szőke zserbó – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred

• Ezüst: Lazy berry – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom

• Bronz: Tökmag málna – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

„M-Mentes” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

• Aranyérem: Szilvás fekete tea – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő

• Ezüst: Tök jó – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes

• Bronz: Csokoládé kókusz sorbet – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

• Aranyérem: Szilvás mandula ropogós granolával – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

• Ezüst: Conselice – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

• Bronz: Balaton szele – Nagy László – Békás Kft.

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

• Aranyérem: Ribizlis mákfagylalt – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft.

• Ezüst: Cukormentes fekete ribiszke – Szabados Norbert – König-Units Kft. (Fabbri)

• Bronz: Fűszeres meggy – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

Különdíjak:

• Közönségdíj: Bella serrata – Benkő Péter – IREKS-Stamag Kft.

• Szakmai szervezetek különdíja: Mogyoró yuzu málna – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös

• Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Trópusi édenkert – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök. //

A fenti cikk a Trade magazin 2022.08-09. 137. oldalán olvasható.

Kapcsolódó cikkeink