Év Fagylaltja 2022
A Magyar Cukrász Ipartestület 2022-ben 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt, melynek döntőjére július közepén került sor.
A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
A versenyzők a fagylaltokat kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthették, illetve díszíthették.
Az idei évben ismét lehetett nevezni Mentes kategóriában is, olyan fagylaltokkal, melyek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.
Az elmúlt két évhez hasonlóan a régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amelynek során a versenyzőknek a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk.
Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.
Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért.
Az ipartestület az országos döntőt és az azt követő ünnepélyes díjátadót és sajtótájékoztatót a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászdában tartotta.
A szakmai zsűriben a hazai cukrásztársadalom olyan prominensei vettek részt, mint Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula), Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf), Gerő Eszter (Sütizz Cukrászda, Bp.), Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, Bp.), Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI), Pataki Ádám (Pataki Cukrászda, Érd), ifj. Sulyán Pál (Sulyán Cukrászda, Veresegyház), Zila László (Zila Kávéház, Bp.).
A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
• Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Szőke zserbó – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred
• Ezüst: Lazy berry – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom
• Bronz: Tökmag málna – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
„M-Mentes” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
• Aranyérem: Szilvás fekete tea – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő
• Ezüst: Tök jó – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
• Bronz: Csokoládé kókusz sorbet – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
• Aranyérem: Szilvás mandula ropogós granolával – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
• Ezüst: Conselice – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
• Bronz: Balaton szele – Nagy László – Békás Kft.
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
• Aranyérem: Ribizlis mákfagylalt – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft.
• Ezüst: Cukormentes fekete ribiszke – Szabados Norbert – König-Units Kft. (Fabbri)
• Bronz: Fűszeres meggy – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
Különdíjak:
• Közönségdíj: Bella serrata – Benkő Péter – IREKS-Stamag Kft.
• Szakmai szervezetek különdíja: Mogyoró yuzu málna – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
• Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Trópusi édenkert – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök. //
A fenti cikk a Trade magazin 2022.08-09. 137. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
SweeTEN 4.0
Újabb mérföldkő az ipartestület tehetséggondozó tevékenységében: a Nemzeti Tehetség Program…
Tovább olvasom >Ízek kavalkádja
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >Év Fagylaltja 2024
Kecskemét adott helyszínt az idei Év Fagylaltja versenynek, amelyen a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Az idei első félévben is töretlenül bővült a globális hotelipar
Az előző év kiugró eredményeihez képest is képes volt tovább…
Tovább olvasom >