Euroskills 2018

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 10. 15. 21:06

Szeptember végén rendezték Budapesten az EuroSkills 2018-at, 39 különböző szakma 18–25 év alatti művelőinek Európa-bajnokságát, amelyen idén 500 versenyző vett részt. A verseny sokak szerint a világ legnehezebb megmérettetései közé tartozik, ráadásul a felkészülés és a versenyzés bizonyos szakmákban komoly anyagi megterheléssel jár a versenyzők és támogatóik számára. A fiatal résztvevőket sokszor szakmáik legjobbjai készítik fel. Az EuroSkills és WorldSkills versenyeken a gasztronómiával kapcsolatos szakmákban túl sok babér nem termett még a magyar versenyzőknek.

Az eseményen 24 európai országból érkező fiatal szakács mérte össze a tudását. A versenyfeladatok között erőleves, vendégváró falatok, szarvasgerinc és pisztráng elkészítése szerepelt. A mezőny erejére jellemző, hogy a magyar versenyző, a Michelin-csillagos Borkonyhában dolgozó, a Bocuse d’Or idei magyar döntőjén Volontér István commis-jaként megismert Friderika Spekovának a 18. helyet sikerült megszereznie – a győztes itt is egy skandináv, a svéd Viktor Thulin lett. A pincérek között Svajda Viktória Bernadett a „pontszerző” 6. helyen végzett. //

Kapcsolódó cikkeink