Európai Utazási Bizottság: töretlen az európai turizmus lendülete

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 21. 10:30

Az európai turizmus lendülete töretlen 2014-ben, a gazdasági problémák enyhülése, az egyre stabilabb gazdasági növekedés várhatóan a turizmus további bővülését fogja eredményezni – derül ki az Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission – ETC) megbízásából a Tourism Economics által készített negyedéves jelentéséből.

szallszobaA Magyar Turizmus (MT) Zrt. hírlevelében ismertetett jelentés szerint az európai beutazások 3,7 százalékkal növekedhetnek idén.

Bár az első pár hónap adatai nem tekinthetők reprezentatívnak az egész évre, az ETC szakértői rámutatnak, hogy az első negyedéves adatok előrejelzik az év során várható változás irányát és erősségét.

Az idei évben a kontinensen belüli forgalom bír komoly növekedési potenciállal: a válság enyhülésével nő a fogyasztói bizalom és tovább erősödik a turizmus, így Németország és az Egyesült Királyság esetében erőteljes növekedésre lehet számítani. A távoli küldőpiacok közül számottevő növekedés Észak-Amerikából várható, az ázsiai országok közül elsősorban Kínából prognosztizálnak jelentős forgalomnövekedést.

Az STR Global European Hotel Review adatai szerint az európai szállodák átlagos foglaltsága 2,8 százalékkal javult az első negyedévben. A foglaltság a legnagyobb mértékben az észak- és a dél-európai régióban nőtt. Kelet-Európában kismértékű csökkenést regisztráltak, elsősorban az orosz adatok döntően márciusi csökkenése következtében. Mindez egybeesik az ukrán-orosz konfliktussal, ami kedvezőtlenül hathat az Oroszországba irányuló nemzetközi turistaérkezésekre – írták.

Az euróban számított napi átlagár 2,2 százalékkal, az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) 5,1 százalékkal nőtt Európában.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 2014 első két hónapjában világszinten és Európában egyaránt 6,4 százalékkal bővült a légi utasforgalom. Az Európai Légitársaságok Szövetségének adatai hasonló képet mutatnak: az európai légitársaságok 4,7 százalékos utaskilométer-növekedést értek el 2014 első két hónapjában. Ez a fellendülés tükröződik a kapacitások változásában is: a felajánlott férőhely-kilométer mutató értéke 3,7 százalékkal nőtt 2014 első két hónapjában, és az átlagos töltöttségi mutató (load factor) is magas maradt.

Az ETC jelentése és annak magyar nyelvű összefoglalója letölthető az MT Zrt. szakmai oldalairól: http://szakmai.itthon.hu/statisztika. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink