Európai Parlament: javítani kell a csapvíz minőségét és hozzáférhetőségét
Javítani kell a csapvíz minőségét és meg kell teremteni egyetemes hozzáférhetőségét, ez ugyanis nagyban segítené a műanyaghulladék mennyiségének csökkentését is – hívta fel a figyelmet az Európai Parlament.
A strasbourgi plenáris ülésen megszavazott állásfoglalásban kiemelték, egyebek mellett ivókutak felszerelésére lenne szükség a köztereken, illetve arra, hogy a vendéglátóhelyeken ingyenesen vagy olcsón lehessen csapvizet kapni.
A parlament felső határt javasolt egyes szennyezőanyagok, például a mostani szint felére csökkentendő ólom, a káros baktériumok és az endokrin rendszert károsító anyagok csapvízbeli arányára. Hangsúlyozták, emellett gondoskodni kellene az egyre nagyobb gondot jelentő mikroműanyagok szintjének nyomon követéséről.
Az ügyben az EU másik társjogalkotó szerve, a tagállamok kormányait tömörítő tanács még nem fogadta el álláspontját, így nem tudtak elindulni az intézményközi tárgyalások.
Az Európai Bizottság szerint a kontinens háztartásai évente több mint 600 millió eurót takaríthatnának meg, ha leállnának a palackozott víz fogyasztásával. (Bajnok Artúr, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság a polcon – Mit gondolnak a vásárlók a csomagolásról és a környezetvédelemről?
A környezettudatosság egyre fontosabbá válik a mai világban, és a…
Tovább olvasom >Szakértő: biztonságosan fogyasztható a csapvíz Magyarországon
Magyarország túlnyomó részén biztonságos, egészséges és korlátozás nélkül fogyasztható a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >