Európai Nielsen-körkép XIV. – Nagy hipermarketet támad a diszkont

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 03. 05. 08:00

Franciaországban is eredményesen terjeszkedik a diszkontcsatorna. A modern bolttípusok közül a 6500 négyzetméteresnél nagyobb hipermarketek piaci részesedése csökken. A legnagyobb forgalmú 20 élelmiszer bolti eladásánál értékben a növekedés jellemző, mennyiségben viszont a csökkenés. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen franciaországi vállalata a 2007. december–2008. novemberi adatok alapján.A tizenegy legnagyobb forgalmú európai élelmiszer-kereskedelmi vállalat közül öt francia. Földrészünk toplistáját a Carrefour vezeti. Hatodik az Auchan csoport, 9., 10. és 11. pedig az E. Leclerc, az Intermarché és a Casino Guichard-Perrachon.
Mivel a német, az olasz és a spanyol mellett az öt nagy nyugat-európai piac egyike, a franciaországi változásokra élénken figyelnek gyártók és kereskedők. A Magyarországnál majdnem hatszor nagyobb országból sok nemzetközi trend elindult már. Aki ott sikeres, az a 64,5 millió fogyasztó nagy részét már megnyerte márkájának.
A francia piac vonzerejét mutatja, hogy az ottani élelmiszer-kereskedelmi vállalatok forgalom szerinti tízes rangsorában a fent említett öt után már csak egyetlen francia található, a Systéme U. Hetedik a belga Delhaize-csoport, majd utána németek következnek: a Schwarz-csoport, amely a Lidl tulajdonosa, majd a Metro-csoport és az Aldi-csoport.

Értékben plusz, mennyiségben mínusz
A francia élelmiszer-kereskedelem trendjeiről Becquart Loic, a Nielsen ottani vállalatának fogyasztói ismeretek igazgatója tájékoztat: A Nielsen által mért 380 élelmiszer-kategóriából a hiper-, szupermarket és diszkont együttes forgalma 4 százalékkal emelkedett 2007 december–2008 novemberben, és meghaladta a 70 milliárd eurót.
A mennyiségi eladásoknál átlagosan 2 százalék mínuszt regisztrált a Nielsen.
A mennyiségben mért eladásokból legnagyobb arányban, 24,2 százalékkal részesedett a nagy, 6500 négyzetméteresnél nagyobb hipermarket. A csatorna vezető szerepe azonban a trendek szerint megszűnni látszik. Forgalma az átlagnál kisebb mértékben, csak 2 százalékkal emelkedett.
A 6500 négyzetméteresnél kisebb hipermarket viszont tartja magát.
A diszkontok dinamikáját 9 százalékos növekedési ráta jellemzi.

Joghurt, tartós tej, whisky az élen
Összesen tizenhárom élelmiszer-kategória éves forgalma haladta meg az 1 milliárd eurót tavaly.
A bolthálózatnak ebben a körében legnagyobb forgalmú kategória a joghurt, amelynek éves piacmérete szinte változatlanul 1,8 milliárd forint az utóbbi két év adatai szerint, mennyiségben azonban legutóbb 5 százalék mínuszt regisztrált a Nielsen.
Az utána következő tartós tej értékben 12 százalékkal nőtt, mennyiségben 2-vel csökkent.
Az előkelő harmadik helyen lévő whisky és bourbon piaca értékben is, mennyiségben is bővült, ahogyan az utána következő alkoholmentes szénsavas italoké is.
Értékben 4 százalék körül nőtt, mennyiségben alig csökkent a következő kategóriák bolti eladása: sör, kutya- és macskaeledel, valamint kávé.
A főtt sonka stagnált. Viszont értékben 6, mennyiségben 8 százalékkal csökkent a palackozott víz forgalma.
A tizedik epres desszert értékben nőtt valamelyest, mennyiségben csökkent.
További, nagy kategóriák közül két számjegyű növekedést ért el értékben a tészta, vaj, tojás és rizs.

Vegyi árunál dominál a hiper
Háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál a Nielsen Franciaországban 160 kategória forgalmát méri. Tavalyi, együttesen 14,4 milliárd eurós forgalmuk ugyanannyi, mint az egy évvel korábbi.
Mennyiségben a változás csekély mértéke miatt szintén stabil a piac.
Itt a mennyiségi eladásoknál kimagaslik a nagy hipermarketek részesedése, de a tendencia csökkenő. Összességében a hipermarketek viszik el a háztartási vegyiáru- és kozmetikumforgalom több mint felét. Ugyanakkor a diszkontok ezeknél a termékcsoportoknál is tudták növelni piaci részesedésüket, egyik évről a másikra 1 százalékponttal.

Mosószer, pelenka, szépségápolás
A vegyi kategóriák forgalom szerinti toplistáján csak a mosószer piaca nagyobb 1 milliárd eurónál. Bolti eladása értékben 6, mennyiségben pedig 7 százalékkal csökkent.
A második helyezett papírpelenka forgalma alig változott.
Némi csökkenést mutatnak viszont a harmadik (!) helyet elfoglaló felnőtt-szépségápolási szerek. Alig vagy nem módosult az utánuk következők forgalma: toalettpapír, tusfürdő, sampon és dezodor. Érzékelhetően kisebb lett a borotva és a penge mutatója.
Stabil a háztartási papíráru, míg a női higiéniai termékek csökkentek.
Értékben két számjegyű növekedést értek el olyan, kisebb kategóriák, mint például a szájvíz, az inkontinenciánál használatos pelenka, a bőrápoló krém vagy a ragasztószalag.

Kapcsolódó cikkeink