Európában szeretik a magyar csemegekukoricát

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 14. 12:00

A hazai zöldségtermesztés egyik legdinamikusabban fejlődő kultúrája a csemegekukorica, a kontinens legnagyobb termőterülete hazánkban van. A kedvelt élelmiszernövény iránti növekvő kereslet azt eredményezte, hogy idén az előző évinél 3 ezer hektárral nagyobb területen, 37 ezer hektáron termesztenek a gazdálkodók csemegekukoricát. A szakemberek szerint vannak tartalékok az ágazatban.

hajduszoboszlo-kukorica

Ma már közismert, hogy Magyarország csemegekukorica nagyhatalom, a világpiac legnagyobb szereplői közé tartozunk, hangzott el a Syngenta Kft. szakmai rendezvényén, amelyet termelők és feldolgozóipari szereplők részvételével rendeztek ma Hajdúszoboszlón.

– Az elmúlt három év nagyon stabil periódus az ágazat történetében, továbbra is nagy a piaci igény a magyar csemegekukorica iránt – hangsúlyozta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője. – Idén a gabonafélék és az olajos növények felvásárlási árai visszaestek, az enyhe tél és a korán beköszöntő tavasz ösztönzést adott, hogy a termelési költségek emelkedése, valamint a felvásárlási árak csökkenése ellenére a termelők nagyobb területen vessenek csemegekukoricát. A feldolgozók is viszonylag könnyen kötöttek szerződést a nagyobb területre, így a termőterület idén elérte a 37 ezer hektárt, ez 3 ezer hektárral nagyobb az előző évinél. A feldolgozók erőforrásaik teljes kihasználására törekednek, sőt néhány cég bővítette is kapacitását. A termelők számára így kellően vonzó kultúra a csemegekukorica, és a késztermék is nagy biztonsággal értékesíthető.

Mint megtudtuk: a szállítási költségek növekedése miatt fontos tényező a konzervgyárak és hűtőházak elhelyezkedése, az egyre szélsőségesebb időjárás miatt pedig felértékelődtek az öntözhető területek. A legtöbb csemegekukorica a Hajdúságban, valamint Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben terem, többségében olyan nagy tapasztalatokkal rendelkező gazdálkodóknál, akik évek óta termelik ezt a növényt. A termés döntő hányada feldolgozókba kerül: kétharmadából konzerv készül, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lesz. A csemegekukorica alig 5 százaléka kerül a magyar háztartásokba, a többit Európa szinte összes országába exportálják.

Pereczes János hozzátette: a kedvező piaci lehetőségeket más kelet-európai országok is igyekeznek kihasználni, Lengyelországban és Oroszországban a hazainál is nagyobb, 10 százalékos a termesztés volumenének növekedése. A magyar csemegekukorica jelenleg is versenyképes más európai gyártókkal szemben, de az elmúlt két évi a 13 tonna hektáronkénti mennyiséget alig meghaladó országos termésátlag azt jelzi, hogy még jelentős tartalékok vannak a hozamok növelésére.

Terméskilátások tekintetében nem ígérkezik rossznak az idei év. Az enyhe, száraz telet változékony és csapadékszegény tavasz követte, ez megviselte a korai vetésű kukoricákat. Ennek ellenére a kukorica legjelentősebb kártevői nem szaporodtak el rendkívüli mértékben, jelenleg ígéretes termést mutat a határ.

– A betakarítási szezon első harmadában vagyunk, így nehéz megbecsülni a várható termést. A tavasz kedvezőtlenebb volt, mint tavaly – különösen a Hajdúságot sújtotta a júniusi csapadékhiány – ami a korai fajtáknál terméskiesést okozott – mondta Pereczes János. – A nyári csapadék mennyisége sokkal több, mint tavaly, és június eleje óta kedvezően alakul az átlaghőmérséklet is. Az e havi betakarítású kukoricák nagy termést mutatnak, és ha nagyobb természeti csapás, jelentős belvíz nem éri a táblákat, akkor kiemelkedő hozamra számíthatnak a termelők. Jelenleg szépek a késői vetések is, viszont a termés nagyban függ a további időszak időjárásától, különösen az első őszi fagyoktól.

A rendezvényen elhangzott: a Syngenta fajtaválasztéka piacvezető, és a növényvédelmi termékeink is meghatározóak az ágazatban. Az idei évi vetőmag ellátás a tartósan magas vetésterület és a tavalyi gyengébb amerikai vetőmagtermés miatt nehézkesebb volt a korábbiaknál, és ez lehetőséget adott a cég piaci részarányának további növelésére. Különösen a Spirit, a GSS 8529 és a GSS 1453 hibridek forgalma emelkedett.

– Több ígéretes fajtát is kínálunk a normál- és szuperédes fajtaválasztékunkban – mondta Tóth Csantavéri Szilvia kampánymenedzser. – Növényvédőszer portfóliónkkal pedig minden növényvédelmi problémára hatékony megoldást ajánlunk. Idén két új termékkel bővült a szerválaszték: elkezdtük az Ampligo rovarölőszer és a QuitXcel gombaölőszer értékesítését.

Kapcsolódó cikkeink