Európa legnagyobb autonóm szupermarketét nyitotta meg a Rewe

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 07. 11. 09:24

Hamburgban nyitotta meg a Rewe Európa legnagyobb autonóm szupermarketét, amely 1200 négyzetméteres alapterületével így újra rekorderré válhat a versenytárs Nettóval szemben.

Négyféle kasszarendszer

A német szupermarketlánc tovább bővíti a számítógépes felismeréssel működő pénztárgép nélküli rendszerét. A kereskedő a berlini, kölni, düsseldorfi és müncheni nagyszabású tesztek után immár a hamburgi Hoheluft West kerületben található hatalmas Pick&Go szupermarketben is várja a vásárlókat, akiknek több mint 1200 négyzetméteren 20.000 árucikket kínál. Az üzlet ezzel átvette az „Európa legnagyobb autonóm szupermarkete” címet a versenytárs Netto-tól (Regensburgban).

A hibrid szupermarketben a vásárlók négyféle módon fizethetnek: sorba állhatnak a hagyományos, személyzettel működő pénztárnál, választhatják az önkiszolgáló kasszát, fizethetnek készpénzmentesen a Pick&Go alkalmazáson keresztül, vagy a számítógépes látással működő terminálokon, amelyeknél nincs szükség a termékek szkennelésére sem. A Rewe szerint ez utóbbi jelent igazi változást, mivel mostantól a vásárlók a Pick&Go alkalmazás nélkül is használhatják.

Az Amazonnal ellentétben

A harmadik és a negyedik lehetőség egyaránt képfelismerő intelligens kamerákra épül, amelyek felismerik, hogy az emberek mit vesznek le a polcokról, és mit tesznek a bevásárlókocsiba vagy a táskába. A technológia nagyban hasonlít az Amazon a Go szupermarketekben is használt a „Just Walk Out” opcióhoz, amelyről az Amazon nemrég azt nyilatkozta, hogy nem nyereséges. Nemcsak hihetetlenül drágának bizonyult, de a mesterséges intelligencia rendszer betanításához folyamatos emberi kontrollt is igényelt Indiából.

A Rewe az Amazonnal ellentétben továbbra is hisz a rendszerben. Hamburgban már tervezik a második helyszínt is: a nemrég megnyitott szupermarkettől alig két kilométerre, a nyár végeztével egy 900 négyzetméteres Pick&Go bolt nyitja meg kapuit. Az üzletet már június közepén átalakították, de az újranyitást megelőzően a Rewe egész nyáron teszteket végez. Düsseldorfba is érkezik egy (nagyrészt) autonóm szupermarket, és a lánc kész a koncepciót egész Németországban bevezetni.

A Rewe hangsúlyozza, hogy a technológia csak „minimális mennyiségű adatot” gyűjt: a megoldás egy 3D-s modellt generál a szupermarketről, amely digitálisan feltérképezi a környezetet és az abban történő mozgást.

A rendszer által rögzített vásárlói képek feldolgozása során az adatminimalizálás elveit követjük. Ezeket kizárólag arra szolgálnak, hogy lehetővé váljon a pénztár nélküli vásárlás az üzletben. A rendszer csak a polcról levett vagy a polcra visszahelyezett árucikkeket azonosító adatokat rögzíti, és nem használ arcfelismerő technológiát, illetve nem „emlékszik a vásárlókra a későbbi üzletlátogatások alkalmával

mondta Jana Sanktjohanser projektvezető még decemberben, amikor a projektet bejelentették.

Retail Detail

Kapcsolódó cikkeink