Európa harmadik legnagyobb problémája az áfacsalás

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 28. 10:52

Az európaiak háromnegyede szerint az adócsalás elleni küzdelemnek kell a harmadik legfontosabb prioritásnak lennie az EU számára a terrorizmus elleni harc és a munkanélküliség csökkentése után.

A magyarok is hasonlóképp gondolkodnak, erőteljesebb uniós fellépést várnak – derült ki az Eurobarometer legújabb felméréséből. A Luxleaks-ügy és a Panama-iratok botrányának köszönhetően az adóügyek még inkább kiemelt helyet kaptak az EP napirendjén. A képviselők már a gazdasági válság kirobbanása óta azon dolgoznak, hogy a szabályozás átalakításával igazságosabbá és átláthatóbbá tegyék az adózást az EU-ban. A Parlament vizsgálóbizottságot állított fel a tagállamok adómegállapításainak és a Panama-iratok botrányának kivizsgálására. Roberto Gualtieri, a gazdasági szakbizottság elnöke úgy látja:

– Az európaiak 75%-a komolyabb uniós fellépést vár az adócsalás ellen, és nekünk megfelelő választ kell adnunk erre a kérésre. Az Európai Parlament élharcos ezen a téren, számos ambiciózus és konkrét javaslattal állt elő az átláthatóság növelése és az adóelkerülés csökkentése érdekében. Az EP javasolta, hogy a tagállamok osszák meg az adózással kapcsolatos információikat egymással, a nagyvállalatok pedig abban az országban készítsék el a beszámolóikat, ahol a nyereséget termelik. Arra kérjük a tagállamokat, hogy szigorítsanak az adópolitikájukon, zárják be a kiskapukat és erősítsék meg az együttműködést uniós és nemzetközi szinten.


Kapcsolódó cikkeink