Euromonitor International: üzleti potenciál rejlik a női egészséget támogató funkcionális élelmiszerekben
A nők számára fontos az egészség és holisztikus, hosszú távú megoldásokat keresnek jóllétük megtartásához – állapítja meg az Euromonitor International Women’s Health: Achieving Optimal Wellness Through Nutrition című tanulmányában.
Maria Mascaraque, az Euromonitor International élelmiszer- és táplálkozási részlegének vezetője szerint komoly üzleti lehetőségekkel kecsegtet a nők irányuló növekvő figyelem.
– A menstruáció és a menopauza körüli tabuk megtörése élénkíti a fogyasztói keresletet. Emellett, míg a női egészséget eddig hagyományosan a koncentrált és célzott étrend-kiegészítők támogatták, ma már egyre szélesebb körben elismert a funkcionális élelmiszerekben rejlő potenciál.
– Ezáltal a jótékony összetevők mindennapi étrendbe beépítésével teljessé válhat a nők egészségét támogató holisztikus megközelítés – véli a szakember.
Döntő szerep jut a táplálkozásnak
Mascaraque szerint a táplálkozás nagyban előmozdíthatja a női jóllétet az egyes életkorokban a szükségletek specifikus tápanyagokkal és növényi anyagokkal való akár megelőzési, akár kezelési célú kielégítése révén.
– A nők előnyben részesítik a tiszta címkéket, és kerülik a cukorfogyasztást jellemzően valamennyi korcsoportban. Ez alól kivételt csak a más preferenciákat mutató 60 év felettiek jelentenek, akik elsődlegesen arra törekednek, hogy étrendjüket további tápanyagokkal gazdagítsák.
– A menopauza által potenciálisan érintett 45-59 év közötti nők fokozottan érdeklődnek egyes konkrét összetevők és a tápanyagokat feltüntető címkék iránt. Ez a korcsoport preferálja az egészségügyi problémák természetes módszerekkel – így táplálékkiegészítőkkel és hagyományos megoldásokkal – történő kezelését.
Mascaraque szerint ezzel egyidejűleg e csoport érdeklődése 2020 óta csökkenést mutat a vényköteles gyógyszerek iránt, ami azt jelzi, hogy a funkcionális táplálkozás, például a szójaalapú élelmiszerek és az olyan fitoösztrogén tartalmú növényi anyagok fogyasztása, mint a black cohosh (fürtös poloskavész) és a vörös lóhere segíthet a tünetek enyhítésében.
– A nők egyes életszakaszaiban gyakran alkalmazott egyéb növényi és tápanyagok közé tartozik a szibériai ginzeng és a gyömbér a hormonális egyensúly támogatására a menstruációs ciklus során, valamint a várandósság és a szülés utáni étrendben a folsav, a kalcium és omega-3.
– A terhesség és a menopauza alatti hormonális változások befolyásolják a testsúlyt, ami egy hangsúlyos terület, míg a hormonszint-ingadozások az emésztőrendszeri és metabolikus egészségre hatnak, amire a pre- és a probiotikumok használata lehet előnyös.
Mascaraque kifejtette, hogy a későbbi életkorokban a nők hajlamosabbak az olyan betegségekre is, mint a szív- és érrendszeri betegségek, az ízületi fájdalmak és a kognitív problémák. A kiegyensúlyozott, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és alapvető tápanyagokat tartalmazó étrend segíthet ezek kezelésében. A hormonális tényezők miatt a nőknél gyakrabban előforduló stressz és szorongás esetében enyhülést az antioxidánsok és az omega-3 zsírsavak hozhatnak.
– A legfontosabb cél az e fogyasztói csoportok számára releváns előnyök átlátható kommunikálása, nem pedig az egyes életkorokra utaló túlzásba vitt címkézés.
Az édesanyák egészségének támogatásán túli kiaknázatlan lehetőségek
Mascaraque szerint egyelőre nem állnak rendelkezésre a női egészséget támogató funkcionális élelmiszerek minden életszakaszban. Az erőfeszítések többsége eddig az anyai – ide értve a várandósság és a szülés utáni szakaszt is – egészségre irányult, elsősorban a tejtermékeken, például a tejporokon keresztül. Ennek oka az ebben az életszakaszban jelentkező egyedi táplálkozási szükségletekkel kapcsolatos ismeretek, míg más területek orvosi szempontból nagyrészt feltáratlanok vagy kevéssé kutatottak.
– Holisztikus megközelítés alkalmazható a reproduktív koron túli nők megszólításakor a csontok, a bőr/haj, valamint az emésztés egészségével, a hormonális ingadozásokkal és a testsúlykontrollal kapcsolatos táplálkozási szükségletek kielégítése révén, amelyek mind általános, és gyakran egymással összefüggő problémák.
– A nőket célzó funkcionális élelmiszerek tekintetében az APAC régió áll az élen. A kínai tejipari óriás, a Yili például felnőtt nőkre szabott tejporokat kínál. Ezek között van egy magas vas- és kalciumtartalmú, alacsony zsírtartalmú, probiotikumokkal dúsított tej, valamint egy másik, vörös ginzengkivonatot tartalmazó termékcsalád, amely a szépségre és az energiaszintre gyakorolt előnyöket hangsúlyozza – mondta Mascaraque.
Kapcsolódó cikkeink
Vásárlói tudatosság és digitális átalakulás: 2024 FMCG-piaci tanulságai
Alábbi összeállításunkban több nagy elemző cég aktuális adatait, insightjait idézve…
Tovább olvasom >Gombócok ideje
A hazai szakma láthatóan követi a fagylaltvilágtrendeket és nyitott az…
Tovább olvasom >Mindent a házi kedvencnek! – Euromonitor International 2025
A globális kisállatgondozási piac 2025-ben várhatóan eléri a 215 milliárd…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Ismét itt a Baba Kuponhét a Rossmannál – 10% kedvezmény minden babatermékre Rossmann+ tagoknak
A Rossmann elkötelezetten támogatja a családokat és a kisgyermekes szülőket…
Tovább olvasom >