EU: Újra napirenden az „húsnevek” tiltása a növényi alapú termékeknél
Nem tágít az Európai Bizottság a húsra utaló kifejezések – például „marha”, „sertés”, „csirke”, „szalonna”, illetve „bordák”, „csirkeszárnyak” vagy „combok” – használatának növényi alapú élelmiszerek csomagolásán és marketingjében való tiltásától.
Egy új tervezet 29 olyan kifejezést sorol fel, amelyeket a szabályozó kizárólag állati eredetű termékek esetében engedne alkalmazni és rögzíti, hogy a hús „kizárólag egy állat ehető részeit” jelöli – számolt be a Just Food.
A Bizottság szerint az új szabályozás célja, hogy javítsa az élelmiszerek összetételére és tápértékére vonatkozó piaci átláthatóságot, és segítse a fogyasztókat a tájékozott választásban. Az EU-ban jelenleg engedélyezett a húsnevek használata növényi alternatívák esetében, amennyiben egyértelműen jelzik a termékek kommunikációjában, hogy nem tartalmaznak húst.
A tervezet korábban, öt éve már elbukott, ám most a franciaországi próbálkozások után újra előtérbe került. A vegetáriánus és vegán szervezeteket tömörítő Európai Vegetáriánus Unió (EVU) szerint a jelenlegi szabályok is elegendő védelmet nyújtanak, és nincs arra utaló bizonyíték, hogy a fogyasztókat az elnevezések félrevezetnék, vagy összezavarnák.
Az EVU szerint az újabb korlátozás fölösleges adminisztratív terhet jelentene, gátolná az innovációt és csökkentené az európai élelmiszeripar versenyképességét.
Kapcsolódó cikkeink
Új felmérés: a vásárlók nem kérnek a mérgező vegyszerekből
Egy új, öt országot érintő felmérés komoly aggodalmakat tárt fel…
Tovább olvasom >30 százalékkal drágult az étkezési tojás az év első felében
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) a tojás…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság jóváhagyta a kőszegi borok oltalom alatt álló eredetmegjelölését
Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Kőszeg, illetve Kőszegi név…
Tovább olvasom >További cikkeink
A mai nappal feléljük a Föld erőforrásait, és ebben már vaskosan benne van valami, amire nem is gondolunk
Július 24-én van idén a globális Ovreshoot Day, vagyis a…
Tovább olvasom >Tarja, vizes törölköző, trükkök – így grillez a magyar!
Dübörög a nyár, a grillsütők folyamatosan dolgoznak, és a magyar…
Tovább olvasom >Préda Máté a DODO új magyarországi vezetője
Az utolsó kilométeres, okoslogisztikai szolgáltatásokat kínáló DODO Préda Mátét bízta…
Tovább olvasom >