EU: Újra napirenden az „húsnevek” tiltása a növényi alapú termékeknél

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 07. 23. 09:22

Nem tágít az Európai Bizottság a húsra utaló kifejezések – például „marha”, „sertés”, „csirke”, „szalonna”, illetve „bordák”, „csirkeszárnyak” vagy „combok” – használatának növényi alapú élelmiszerek csomagolásán és marketingjében való tiltásától.

Egy új tervezet 29 olyan kifejezést sorol fel, amelyeket a szabályozó kizárólag állati eredetű termékek esetében engedne alkalmazni és rögzíti, hogy a hús „kizárólag egy állat ehető részeit” jelöli – számolt be a Just Food.

A Bizottság szerint az új szabályozás célja, hogy javítsa az élelmiszerek összetételére és tápértékére vonatkozó piaci átláthatóságot, és segítse a fogyasztókat a tájékozott választásban. Az EU-ban jelenleg engedélyezett a húsnevek használata növényi alternatívák esetében, amennyiben egyértelműen jelzik a termékek kommunikációjában, hogy nem tartalmaznak húst.

A tervezet korábban, öt éve már elbukott, ám most a franciaországi próbálkozások után újra előtérbe került. A vegetáriánus és vegán szervezeteket tömörítő Európai Vegetáriánus Unió (EVU) szerint a jelenlegi szabályok is elegendő védelmet nyújtanak, és nincs arra utaló bizonyíték, hogy a fogyasztókat az elnevezések félrevezetnék, vagy összezavarnák.

Az EVU szerint az újabb korlátozás fölösleges adminisztratív terhet jelentene, gátolná az innovációt és csökkentené az európai élelmiszeripar versenyképességét.

Kapcsolódó cikkeink