EU: Újra napirenden az „húsnevek” tiltása a növényi alapú termékeknél
Nem tágít az Európai Bizottság a húsra utaló kifejezések – például „marha”, „sertés”, „csirke”, „szalonna”, illetve „bordák”, „csirkeszárnyak” vagy „combok” – használatának növényi alapú élelmiszerek csomagolásán és marketingjében való tiltásától.
Egy új tervezet 29 olyan kifejezést sorol fel, amelyeket a szabályozó kizárólag állati eredetű termékek esetében engedne alkalmazni és rögzíti, hogy a hús „kizárólag egy állat ehető részeit” jelöli – számolt be a Just Food.
A Bizottság szerint az új szabályozás célja, hogy javítsa az élelmiszerek összetételére és tápértékére vonatkozó piaci átláthatóságot, és segítse a fogyasztókat a tájékozott választásban. Az EU-ban jelenleg engedélyezett a húsnevek használata növényi alternatívák esetében, amennyiben egyértelműen jelzik a termékek kommunikációjában, hogy nem tartalmaznak húst.
A tervezet korábban, öt éve már elbukott, ám most a franciaországi próbálkozások után újra előtérbe került. A vegetáriánus és vegán szervezeteket tömörítő Európai Vegetáriánus Unió (EVU) szerint a jelenlegi szabályok is elegendő védelmet nyújtanak, és nincs arra utaló bizonyíték, hogy a fogyasztókat az elnevezések félrevezetnék, vagy összezavarnák.
Az EVU szerint az újabb korlátozás fölösleges adminisztratív terhet jelentene, gátolná az innovációt és csökkentené az európai élelmiszeripar versenyképességét.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett a pulykahús importja
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja csaknem…
Tovább olvasom >Új adónem bevezetését javasolja az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság a közelmúltban javaslatot tett az Európai Unió…
Tovább olvasom >Védelmet kapnak a húskészítmények elnevezései – irányt mutat az Európai Bizottság új javaslata
Újabb lépést tesz az átláthatóbb és tisztességesebb élelmiszerpiac irányába az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity felmérés: A befektetők dacolnak az általános bizonytalansággal
A globális rendszerek átrendeződésével a befektetőknek olyan környezetben kell eligazodniuk,…
Tovább olvasom >Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok
Csak Magyarországon évente közel 16 milliárd forintos bevételkiesést és több…
Tovább olvasom >