EU-elnökség – AM: közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet a BIOEAST-tagországok a fenntartható természeti erőforrás-használathoz kapcsolódó kutatás és innováció fontosságára

Szerző: STA Dátum: 2024. 07. 04. 10:00

A soros magyar EU-elnökség a BIOEAST kezdeményezéssel együttműködve magas szintű politikai fórumot szervezett Brüsszelben a közép- és kelet-európai kutatás és innováció előmozdítására – közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint bemutatták a 10 tagállam által támogatott nyilatkozatot és kiáltványt, amelyben hangsúlyozzák a közös, egész Európára kiterjedő, de a makrorégió prioritásaira fókuszáló kutatási és innovációs partnerség létrehozásának fontosságát. Célul a mezőgazdasági, erdészeti és édesvízi alapanyagok fenntartható előállítását tűzték ki, és azok átalakítását nagyobb hozzáadott értékű termékekké. Európa fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődése szempontjából kiemelt figyelmet kell fordítani az élelmezésbiztonság megőrzésére és a biomassza-alapú gazdaságban rejlő lehetőségekre – írták a közleményben. A 27 tagállam és az európai intézmények képviselőinek részvételével tartottak szakpolitikai fórumot Brüsszelben Magyarország állandó képviseletén. A „Partnering for the Future” elnevezésű eseményen Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Románia, Szlovákia és Szlovénia 22 agrár- és kutatási miniszterének közös nyilatkozatát mutatták be. A szakpolitikai fórumon a közép- és kelet-európai kutatás és innováció fejlesztéséről tanácskoztak a fenntartható természetierőforrás-menedzsment, az élelmezésbiztonság és a biomassza-alapú gazdaság szakpolitika-fejlesztésének keretrendszerében – írták. A 10 tagállam képviselői közös nyilatkozatot adtak ki, amelynek kiemelt pontja az európai fenntartható erőforrások, a talaj és víz, az élelmezésbiztonság, valamint a biomassza-alapú gazdaság tématerületei. A dokumentumban emellett felhívják a figyelmet az európai stratégiai autonómiáról szóló párbeszédre és a globális élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepünkre.

A közlemény szerint a mezőgazdasággal és kutatással kapcsolatos szakpolitikai kérdések mellett az uniós bővítésről is szó esett a tanácskozáson

Az esemény résztvevői egyetértettek abban, hogy a kutatásra és innovációra vonatkozó uniós keretrendszerek és források jelentős szerepet játszhatnak az EU-tagállamok kohéziójában, valamint a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség országainak csatlakozási folyamatában. Ebben nyújthat segítséget a közös kezdeményezésű európai kutatási és innovációs partnerség, amely a kelet-európai makrorégió szükségleteire fókuszál. A BIOEAST kezdeményezés arra kéri az Európai Bizottságot, az Európai Unió Tanácsát, valamint az Európai Parlamentet, hogy a 10 tagállam közös nyilatkozatát vegyék figyelembe a következő időszak pénzügyi keretrendszerének stratégiai tervezési folyamatában – írta az Agrárminisztérium.

MTI

Kapcsolódó cikkeink