Étterem on-line

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 01. 08:00

Tiszteljük az éttermeket, amelyek veszik a fáradságot, és rendszeresen aktualizált honlapot készítenek, hiszen ez nem általános. Honlapértékelő rovatunkban szubjektívek vagyunk, de a vendég oldaláról próbáljuk ezt tenni…Első Pesti Rétesház kávéház, Budapest
Első ránézésre tartalmas, komoly szakmai igényességgel összeállított weblap. Lehet, hogy csak pechjük van: túl korán találtunk a site-ra. Több menüpontról kiderül, hogy tartalommal (még) nincs megtöltve – szerencsésebb lenne talán ezeket csak akkor feltüntetni, ha már üzemelnek. A lap „felső fele” inkább információs portálnak tűnik, mint vendéglátósnak. Az látványos fotógaléria képeinek összeállítását – akárcsak az egész honlapot – sajátságos logika jellemzi. Mindesetre némi kutatással minden fontos információ megtalálható. Ha nem számítjuk az olvashatóságot zavaró kis betűméretet (mindez a „hatást” fokozó negatívban – azaz sötét háttér előtt fehér betűvel), a legnagyobb baj az, hogy a honlapról nehezen derül ki, hogy nemcsak rétesekkel, hanem hagyományos melegkonyhás vendéglátással is foglalkozik a ház. Később biztosan jobb lesz a lap! (www.reteshaz.com)
Esztétikum: 4,5
Kreativitás: 4
Használhatóság: 3
Aktualitás: 2,5
Összkép: 3,5

Kőleves vendéglő, Budapest
Csupa kreativitás a láthatóan gondosan megtervezett honlap. A számítógépes grafikákat művészek, vagy legalábbis művész hajlamú grafikusok készíthették. A menürendszer világos és majdnem egyszerű, ahogy az egész site egyértelmű utalást ad a vendéglátóhely jellegére – jelzés értékű, hogy a menürendszerben a rendezvények az élmezőnyben, az étel- és italválaszték a felsorolás vége felé kap helyet. Kedves gesztus a személyzetről készült fotóalbum, és különleges opció a konyhafőnöknek, illetve a pultosoknak küldhető közvetlen levélküldés lehetősége. A térkép némi fejtörést okoz, de valamit a látogatónak is hozzá kell tenni saját kreativitásából. Az egyetlen komoly hiba az archívum mappa sajtó rovatában „bennfelejtett” vakszöveg, ami egy ilyen színvonalú honlapnál bizony több mint ciki! (www.koleves.com)
Esztétikum: 5
Kreativitás: 5
Használhatóság: 4,5
Aktualitás: 4,5
Összkép: 5 alá

Fesztivál étterem, Szeged
Kedves, vidám, egyszerű dizájn – olyan, mintha egy Excel táblákkal, szövegszerkesztőből kölcsönzött alapbetűtípussal elkészített anyagot egy grafikus két-három „ecsetvonással” tett volna látványossá. Ami a legfurcsább, hogy sikerült valami tényleg eredetit kihozni. Ebben a honlapban az a legszebb, hogy a helyet egy kicsit sem akarják többnek láttatni, mint ami: egy 2008-ban működő menza. A legfontosabb információkat (a jövő heti menüt is!) megtaláljuk a lehető legfapadosabb – meglehet, egy tehetséges 12 éves gyerek által készített – allapokon. Minden jól olvasható, csak az étlap „pörgetése” kívánna jobb megoldást. A rendezvények menüpont készítője talán a kisebbik testvér lehetett, vagy valaki, aki nem ismerte a betűméret-választás opciót a gépen – így ez kissé aránytalan lett. A fotók minőségét inkább hagyjuk… (www.fesztival-etterem.hu)
Esztétikum: 3
Kreativitás: 2,5
Használhatóság: 4,5
Aktualitás: 5
Összkép: 3,5


Kapcsolódó cikkeink