Étlapra kerülnek a kortárs magyar írók a VakVarjú éttermekben

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2023. 05. 25. 08:58

A 94. ünnepi könyvhét tiszteletére, valamint a kortárs magyar irodalom népszerűsítésre a VakVarjú étteremcsalád négy éttermének chefajánlatába május 25-e és a 94. ünnepi könyvhét utolsó napja, azaz június 11-e között kortárs magyar íróink kedvenc ételei kerülnek fel – az étteremcsaládra jellemző VakVarjús csavarral.

„Az ünnepi könyvhét helyszíne évek óta a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó környéke. Mivel egyik éttermünk, a VígVarjú előtt pezseg ez a kulturális élet, az irodalom, az olvasás, a könyvhét, és nem utolsósorban tehetséges kortárs magyar íróink tiszteletére határoztuk el, hogy a VakVarjú étteremcsalád egyébként is törzsvendégnek számító íróinak kedvenc fogásait vesszük fel chefajánlatunkba a programot megelőző hetekben. Másrészt az irodalmi élet fontos helyszínei –különösen Budapesten – mindig is az éttermek és a kávéházak voltak. Régen például számos nagy írónknak volt saját asztala a vendéglőkben, szóval a gasztronómia és az irodalom a fővárosban mindig is kéz a kézben járt egymással. Hiszek benne, hogy a gasztronómiához hasonlóan az olvasás és az irodalom is szexi, kapjunk rá minél többen!” – mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

A vendégek megkóstolhatják Vámos Miklós, Grecsó Krisztián, Dragomán György, Szabó T. Anna, Tisza Kata és Berg Judit kedvenc fogását is.

Vámos Miklós

Vámos Miklós kedvence a rakott krumpli.
„Szegény családból származom, nálunk a rakott krumpli ünnepi étel volt. Édesanyám ugyanakkor nem volt nagy konyhaművész és az alapanyagora se volt sokszor pénzünk. És ha kimarad a tojás és a kolbász, az már inkább sült krumpli. Amikor először önálló háztartásom lett, mégis ezt a fogást kezdtem el készíteni, egyre több tojással. Végül a tojássárgáját belekevertem a tejfölbe és szép színe lett. Ez tetszett. Amikor az Amerikai Egyesült Államokban éltem, az ottani ismerőseimnek is ezt készítettem. Kicsit aggódtak a koleszterintartalma miatt, de az utolsó morzsáig elfogyott. A VakVarjú az egyik törzshelyem, így nagyon örülök, hogy a rakott krumplimat egy kis csavarral felvették az ünnepi ajánlatba. Különösen díjazom, hogy kacsakolbászt használnak, mert az egyik fiam a húsok közül csak a baromfit szereti” – mondta Vámos Miklós.

Dragomán György és Szabó T. Anna

„A tárkonyos-paradicsomos ízvilág egy levesben Magyarországon sok embernek kicsit furcsának tűnik, de nekem ez a gyerekkor íze, hiszen Erdélyben születtem, ahol igen népszerű ez a fűszer. Ezért került bele Főzőskönyvembe is a tárkonyos-paradicsomos lencseleves és nyári változata, a zöldbableves, ami most recepthűn a VakVarjú chefajánlatába is felkerült. Az elkészítés módját korábban a saját közösségi oldalamon is megosztottam, és ezzel kapcsolatban érkezett vissza a legtöbb ételfotó és pozitív visszajelzés” – mesélte Dragomán György.

„A madártejet azért szeretem, mert a gyerekkort és édesanyámat juttatja eszembe. Idén már ettem egy izgalmas változatot mandulaszeletekkel, azóta is ezt kívántam, direkt halogattam az elkészítését, pedig minden volt hozzá otthon azért, hogy annál ünnepélyesebb legyen újra megkóstolni. Örülök, hogy a VakVarjú chefjei ezt a változatot most elkészítették helyettem a könyvheti betétététlapjukra” – mondta Szabó T. Anna.

Berg Judit

„Több ételt is szeretek, de mivel gyerekkönyvíró vagyok, ezért a lasagnét választottam a VakVarjú chefajánlatába, ami a legkisebb varjúfiókáknak is bizonyosan ízlik majd” – állítja Berg Judit.

Tisza Kata

„18 éves koromig éltem Erdélyben és a puliszka kihagyhatatlan volt az életemből. Számos módon lehet elkészíteni, az én kedvencem a lágy, pörcös, kicsit pirított változat, ahogy a VakVarjú könyvheti chefajánlatában lehet megkóstolni. A gyerekeim eddig nem lelkesedtek az én gyermekkorom ízei iránt, de mikor elmondtam nekik, hogy törzshelyünk veszi étlapjára a kedvenc ételemet, nagyon fellelkesültek, és már alig várják, hogy megkóstolhassák a puliszkát egy kis VakVarjús csavarral” – újságolta Tisza Kata.

Grecsó Krisztián

„Szegváriként a családdal sokszor jártunk át a jugó piacra farmerért és nem maradhatott ki a közös plejskavicázás sem. A Grecsó név nagyapám elmélete szerint a görög Greco elszlávosodásából született meg, és szerbül valóban „Kisgörögöt” jelent. Hogy tényleg így van-e, vagy ez csak egy családi mítosz, nem tudom, de balkáni indentitásom vitathatatlan. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy a szerb grillételek közül a kedvencemet, a plejskavicát tetetem fel kedvencemként a VakVarjú chefajánlatába. Háromféle húsból áll, a VakVarjús fogásban a nagykönyv szerint a marha és a birka dominál, nagyon autentikusra sikerült. Nagyon örülök, hogy a törzshelyem felvette étlapjára kedvenc fogásomat!” – mesélte el Grecsó Krisztián.

Kapcsolódó cikkeink