Ételek és robotok

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 07. 11:32

A Universal Robots robotjai egyre változatosabb iparágakban kapnak feladatot, már az élelmiszeripar is a könnyű, rugalmas robotokra voksolt.

universalrobotsÉdes a munka – UR5 a Nordic Sugar AB cukorgyárban

A svéd Nordic Sugar AB – egyike a legnagyobb európai cukorgyáraknak – három Universal Robots gépet használ. A modellek kiválasztását megelőzően a legfőbb szempontok a rugalmasság, a felhasználóbarát kezelés és a megfizethető ár voltak, így esett a választás végül a Universal Robots ipari robotkarjaira.

A szeptember közepétől január közepéig tartó idényben a gyár heti hét napon 24 órában üzemel, ebben az időszakban naponta 600 cukorrépa szállítmányt kap, átlagosan 2000 répatermesztő partnertől. A Nordic Sugarban jelenleg három UR5 robot dolgozik és a következő két évre további három beüzemelését tervezi a cég, amikkel a régebbi generációs robotokat újabbakra fogják lecserélni.

A UR5 robotok feladatai közé tartozik a vonalkódok szkennelése, valamint a cukor-tartályok átemelése a mérlegről a minőségellenőrző szűrőkig, illetve vissza. Ezt a feladatot a robot egy pneumatikus fogóval végzi el, a vonalkód-szkenner pedig a robot karjának végére van felszerelve. A beruházás visszatérülési ideje 124 nap.

Az alábbi filmben a UR5-ök láthatóak a Nordic Sugarban munkavégzés közben:

Tejtermékek UR5 segítséggel
Izland legnagyobb tejtermékgyártója, a Mjólkursamsalan Akureyri ugyancsak az élelmiszeriparban vesz igénybe robotikus segítséget.

Az izlandi cég esetében a két darab UR5 robot beüzemelésének célja a hosszan tartó, monoton tevékenységek a gyártási folyamatból történő kiiktatása volt. Mindkét gép négy-négy, 250 grammos csomagolású sajtot helyez a szállítószalagról műanyag tálcára, amelyeket ezután egy másik robot helyez raklapokra.

A vállalat főként a könnyű programozhatóságot és egyszerű használatot kedveli a robotokban, valamint a testközeli emberi együttműködés lehetőségét, amihez nincs szükség biztonsági kerítés felállítására sem.

Tojás-csomagolás hatékonyan
Napi 2,5 millió darab friss tojás elhelyezése és csomagolása hatalmas precíziót és odafigyelést igényel. A Cascina Italia a Universal Robots robotjait használva tette hatékonyabbá a friss tojások és tojástermékek gyártását. Az így kialakított termelési lánc garantálja a magas színvonalú élelmiszer-előállítást, a nyers alapanyagtól a fogyasztásra kész végső termékig. A robot az 1440 tojást tartalmazó dobozok előkészítésében segít. Minden doboz 10 darab, precízen elhelyezett tojásból áll, 9 rétegben egymásra helyezve. A munka elvégzéséhez a robot egyedi gyártású és beépített pneumatikus emelőkarral van felszerelve. A speciális karvégződésen kívül a szabályozható erő funkció segítségével a törékeny termékeket precízen lehet kezelni, így a termelési folyamat még könnyebbé vált.

UNIVERSAL ROBOTS A/S

Az Universal Robots egy dán ipari robotgyártó vállalat. 2005-ben alakult azzal a kimondott céllal, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a robotikát. A kezdeményezés eredménye egy könnyebb, rugalmasabb és környezetbarátabb robotkar lett, ami forradalmasította az ipari robotok piacát, amelyet korábban nagy, nehézkes és drága gépek uraltak. Az Universal Robots olyan robotkarokat fejleszt és értékesít, melyek az iparág egyhangú és fárasztó folyamatait automatizálják, és egyúttal hatékonyabbá is teszik. Így az üzemek valódi és értékes munkakörökben tudják alkalmazni dolgozóikat. Az Universal Robotsnak jelenleg közel 100 alkalmazottja van. A teljes fejlesztési és gyártási folyamatokra a dániai Odensében kerül sor.

Kapcsolódó cikkeink