Esztergomban 12 milliárd forintos szállodafejlesztés valósult meg
A Grand Hotel Esztergom elkészülésével és a szemközti Hotel Portobello felújításával 12 milliárd forintos szállodafejlesztés valósult meg, amely 150 új munkahelyet teremtett – mondta a létesítmény befektetője, Hernádi Zsolt a Grand Hotel Esztergom hétfői sajtóbemutatóján.
A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: a Grand Hotel létrehozása 9,2 milliárd forintba került, ehhez 3,2 milliárd forint támogatást biztosított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A négycsillagos hotelben 149 szoba található, a Hotel Portobellóban 90 szoba van, a két helyszínen évente 125 ezer vendégéjszakával számolnak.
A létesítményt két év alatt építették fel Esztergom belvárosában egy több mint tíz évig betonvázként álló, félbemaradt szálloda helyén – ismertette a városban lakó Hernádi Zsolt, akit több éve Esztergom díszpolgári címével tüntettek ki.
Könnyid László, az MTÜ általános vezérigazgató-helyettese elmondta, a turizmus jó nyarat zárt, júniusban 66, júliusban 22, augusztusban pedig 16 százalékkal haladta meg a vendégéjszakák száma az előző év hasonló időszakit.
Őszre is optimisták az előrejelzések. Szeptemberre a tavalyinál 25 százalékkal magasabb a megvalósult és a foglalt belföldi éjszakák száma, a külföldi vendégéjszakáké pedig csaknem négyszeresére emelkedik – ismertette a vezérigazgató-helyettes.
Könnyid László tájékoztatása szerint a nyáron a korábbi időszaknál 60 százalékkal több vendég érkezett Esztergomba, 87 százalékuk belföldi volt. A foglalások 71 százalékát szállodában, 13 százalékát panzióban töltötték el.
A vezérigazgató-helyettes elmondta, céljuk, hogy a turizmus újra a gazdaság egyik húzóágazata legyen. Az ágazat a tavalyi első két hónapban a GDP 13 százalékát biztosította. A 2019-es „bezzeg év” számai várhatóan 2022-re érhető el újra.
Flesch Tamás, a szállodát üzemeltető Continental Group ügyvezetője elmondta, a két szálloda piacra lépésével egy hiánypótló kínálat jelent meg. Egyrészt több száz fős konferenciák is megrendezhetők a komplexumban, másrészt családi kikapcsolódásra is alkalmasak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Várják az éttermek a használt olaj begyűjtéséért járó pénzt
Sok magyar vendéglátóhely még mindig várja a MOHU-tól a félévnyi…
Tovább olvasom >MTÜ: a legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján
Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d’Or…
Tovább olvasom >MTÜ: Budapest és a fürdővárosok vonzották a legtöbb vendéget az ünnepi hosszú hétvégén
Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i…
Tovább olvasom >További cikkeink
MSZÉSZ: Április 8-ig lehet kitölteni a HOTREC kérdőívet
A HOTREC (európai tagországok szállodai és éttermi szövetségeinek ernyőszervezete) felmérést…
Tovább olvasom >Megint egy Walmart-csokor! – A nap képe
Az amerikai üzletláncból származó „szokásos” képsorozatunk természetesen most sem Walmart-specifikus,…
Tovább olvasom >Fagylalt(kiszerelés?) – A nap videója
Kis fantáziával könnyű elképzelni, hogy így a pultosból is költő…
Tovább olvasom >