Magazin: Érzed a különbséget?
Anyáink, nagyanyáink még ismerték a hamis gulyásleves, hamis húsleves fogalmát. A húspótlókra anyagi, néha ellátási problémák miatt volt szükség, ma, a modern világban viszont a vegák keresik helyettesítésének lehetőségeit. Egyre erősebb az állatok leölését lelkiismereti okból ellenzők, vagy éppen az állatfarmokat többszörösen környezetromboló hatásúnak tartók hangja is. A többség azonban nem lenne hajlandó lemondani a hús ízéről – függetlenül a hasonló ízű szójakészítmények bővülő kínálatától.
Nos, a csirkeíznél is többet ígér a Missouri Állami Egyetem évtizednyi kutatás után kifejlesztett szójaterméke. Elkészítői szerint nemcsak a valódi ízt sikerült imitálniuk, de a húsutánzat állítólag ugyanolyan módon törik-olvad szét a szájban, mint a kedvelt szárnyas. A vegetáriánusok világa zsong az „áttöréstől”. Az egyik legnagyobb, szójából készült élelmiszereket gyártó cég, a Tofurky tulajdonosa szerint az iparág két „Szent Grálja” (a csirkeíz és a sonkaíz imitációja) közül az egyiket megtalálták. Ahogy Seth Tibbott a Times magazinnak nyilatkozta, szívesen megvenné az újdonság gyártásának jogát, de az egyetem ezt még nem adja át.
Jól is teszik, hiszen óriási üzletről van szó, és ha a terméket elfogadja a piac (miért ne tenné), akkor valaki nagyon meggazdagszik belőle. A szójatermékek forgalma az USA-ban 2008-ban 4,1 milliárd dollár volt, azaz másfél évtized alatt megtizenkétszereződött. És, bár ez az 500 milliárd dolláros húsforgalom 1 százalékánál is kevesebb, a tendenciák azt mutatják, az arány a szójatermékek javára fog számottevően változni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >