Erőteljesen emelkedtek a fogyasztói kiadások az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 08. 30. 11:01

Erőteljesen emelkedtek a fogyasztói kiadások júliusban az Egyesült Államokban, ami enyhítheti a pénzpiacok recessziós félelmeit, de a fogyasztás növekedésének üteme valószínűleg nem tartható a jövedelmek gyenge emelkedése miatt.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy júliusban, havi összevetésben, a fogyasztói kiadások 0,6 százalékkal, a személyi jövedelmek pedig 0,1 százalékkal emelkedtek.
Júniusban a kiadások 0,3 százalékkal, a jövedelmek pedig 0,5 százalékkal nőttek. Elemzők arra számítottak, hogy júliusban a kiadások 0,5 százalékkal, a jövedelmek pedig 0,3 százalékkal emelkedtek.
A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések júliusban 0,2 százalékkal, júniusban pedig 0,5 százalékkal emelkedtek.
A megtakarítási ráta a júniusi 8,0 százalékról 7,7 százalékra süllyedt júliusban.
Az amerikai hazai össztermék (GDP) majdnem 70 százalékát a személyi fogyasztás adja, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.
A személyes fogyasztási kiadások árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) júliusban havi szinten 0,2 százalékkal emelkedett, szemben az előző hónapban mért 0,1 százalékkal. A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index júliusban 0,2 százalékkal nőtt, csakúgy mint júniusban, összhangban az elemzői várakozásokkal.
Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe 1,4 százalékra rúgott júliusban, emelkedett az előző havi 1,3 százalékhoz képest. A maginfláció június után júliusban is 1,6 százalékot tett ki, összhangban az elemzői várakozásokkal.
A közelmúltbeli adatok azt mutatják, hogy bár az amerikai gazdaság növekedésének üteme lassul, nincs szó gyors lendületvesztésről. Ezzel együtt a már egy éve dúló amerikai-kínai kereskedelmi háború megijesztette a befektetőket, az amerikai államkötvények hozamgörbéjének invertálódása pedig felerősítette azokat a félelmeket, hogy a rekord hosszúságú gazdasági expanzió megszakad.
A makacsul alacsony infláció, a feldolgozóipar és a vállalati beruházások gyengesége, valamint a világgazdasági növekedés lassulása a várakozások szerint arra készteti az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottságát, hogy szeptemberi ülésén ismét csökkentsen kamatot. Jerome Powell Fed-elnök a múlt héten kijelentette ugyan, hogy az amerikai gazdaság jól teljesít, de szükség esetén meghozzák a megfelelő döntéseket az amerikai gazdaság növekedésének támogatására.
A Fed az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A 2 százalékos célszámot 2012 áprilisa óta először tavaly márciusban érte el a tényleges árindex. Utoljára decemberben állt 2,0 százalékon ez az érték, azóta folyamatosan alatta áll. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink