Erősödött a beszerzésimenedzser-index augusztusban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 04. 11:12

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 56,6 pont, az index nagyobb a júliusi 54,2 pontnál, és az 1995 óta mért második legmagasabb augusztusi érték – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel.

A közlemény szerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A növekedési ütem visszatért az elmúlt egy évben leggyakrabban megfigyelt 56-57 pontos sávba.
A foglalkoztatottság indexe 50,0 pont fölött maradt a múlt hónapban is.
A termelési mennyiség indexe nőtt a júliusihoz képest, és 50,0 pont feletti értéke a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, már huszonnegyedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta kétszer volt magasabb az index augusztusban.
Az új rendelések indexe enyhén nőtt, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. Az index átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig háromszor mértek magasabb augusztusi értéket a korábbi években.
Az augusztusi szállítási átfutási idő rövidebb lett júliushoz képest, az index értéke továbbra is 50,0 pont felett maradt. A korábbi augusztusi értékek közül az idei a legmagasabb.
A vásárolt készletek nyolcadik hónapja bővülnek, most némileg erősödő ütemben. Az idei augusztusi érték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb augusztusi.
A beszerzési mennyiség indexe nőtt júliushoz képest, 50,0 pont fölött maradt, így továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedésére utal. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb augusztusi adat.
A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez.
A késztermékkészletek szintje augusztusban alacsonyabb volt az előző hónaphoz képest, az indexérték közelebb került az 50,0 ponthoz. A korábbi augusztusi értékeket tekintve az idei átlag alattinak mondható, és a nyolcadik legkisebb 1995 óta.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonhat hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindexnél némileg eltérő folyamat figyelhető meg, ugyanis az index értéke ez esetben gyengébben csökkent az előző hónaphoz képest, de azáltal, hogy 50,0 pont fölött maradt az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülésére utal. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink