Erős magyar pozíció az európai zöld úton

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 07. 30. 11:20

Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője személyében hazai vezető került az európai ökoszektor meghatározó érdekképviseleti szervezete, az IFOAM Organics Europe elnökségébe.

Az ökológiai gazdálkodási mozgalmak európai szinten meghatározó ernyőszervezete, a több mint kétszáz tagszervezettel rendelkező IFOAM Organics Europe az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetőjét, Dr. Drexler Dórát választotta meg egyik alelnökének június 30-i közgyűlésén.

„Az ÖMKi vezetőjeként a gazdálkodókkal szoros együttműködésben végzett kutatást és ezáltal a fenntartható mezőgazdaság legjobb gyakorlatainak elterjesztését irányítom a hazai agráriumban évek óta. Ezt a részvételi kutatási szemléletet képviselem a testületben is, kiemelt figyelmet fordítva a kelet-közép európai régió érdekeinek érvényesítésére. Meggyőződésem, hogy az agrártámogatási rendszer átalakulása során a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételét szolgáló kutatások komoly szerephez jutnak a következő években. Alelnöki kinevezésem által erősíteni szeretném Magyarország és a térség pozícióját, hogy élni tudjunk ezekkel a lehetőségekkel, és a hazai agrárium minél többet profitáljon az Európai Zöld Megállapodás és a Termelőtől a Fogyasztóig Stratégia megvalósítása érdekében kiírt Európai Uniós pályázatokból” – mondta el hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó független kutatóintézetének ügyvezetője.

Az ÖMKi saját fejlesztésű, a gazdák önkéntes részvételén alapuló on-farm kutatási projektjét az Európai Élő Laboratóriumok hálózatába is felvették, ezzel az ÖMKi elsőként szerzett „Élő Laboratórium” akkreditációt a hazai agráriumban – olyan címet tehát, amely központi szerepet kap az unió következő kutatási keretprogramjában.

Kapcsolódó cikkeink