Erőre kapott a hazai lúdágazat, mégis drága a libahús
A madárinfluenza-járvány után a hazai lúdágazat ismét fellendülőben van, és az év második felében jelentős lendületet vett a hízott liba felvásárlása és vágása, ugyanakkor a Márton-nap idén megint csak drága a fogyasztók számára a libahús miatt.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/11/stockholm-paris-studio-ZJsM3GRdAnY-unsplash.jpg)
A járványvédelmi korlátozások feloldását követően a hízott liba felvásárlása lendületet vett
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint Márton napon kiváló minőségű magyar libahús és -máj lesz elérhető a hazai fogyasztók számára. Annak ellenére, hogy az év nem kezdődött előnyös helyzetben a hazai lúdtartók számára – a madárinfluenza-járvány két egymást követő hulláma miatt az év első felében a legkevesebb libát termelték az utóbbi évek során -, a NAK közleménye szerint az év második felében ismét emelkedik a termelés (bár a madárinfluenza bármikor megtörheti ezt a folyamatot), ami remélhetőleg a közelgő Márton napon sem vezet majd hiányhoz a hazai libahús tekintetében.
A járványvédelmi korlátozások feloldását követően a hízott liba felvásárlása lendületet vett, hétről-hétre jelentősen meghaladva a korábbi évek adatait. A Lúdszövetség statisztikái szerint az év első kilenc hónapjában összesen 15 ezer tonna élő libát vágtak le a hazai vágóhidakon, ami 17 százalékkal meghaladja az előző év szintjét.
A libatartóknak azonban idén is további költségnövekedéssel kellett számolniuk. Bár az év során a takarmány-árak némi csökkenést mutattak, a naposliba átlagára mindkét típusban – a máj- és a húsliba esetében – emelkedett. A libahús átlagára a körkép készítésekor még nem állt rendelkezésre, de a fellendülő termelés és a változó költségstruktúra alapján várható, hogy az árak a korábbi időszakhoz képest stabilizálódnak, sőt, az üzletek polcain elérhető libahúsok árai kedvezőbbek lehetnek a vásárlók számára.
Kapcsolódó cikkeink
A kiváló libahús titkai
Azt mindannyian tudjuk, hogy Márton-napon libát kell enni, a legtöbben…
Tovább olvasom >Liba- és kacsamáj, a luxus alapanyag
Édesen. Fűszeresen. Lekvárral. Gyümölcsökkel. Fő- vagy mellékszerepben. Kalácson. Aszpikban. A…
Tovább olvasom >Így drágult idén a libahús
A madárinfluenza-járvány után a hazai lúdágazat újra fellendült, a második…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord nyereséget értek el a saját márkák az év első felében az Egyesült Államokban
Új csúcsokat értek el a sajátmárkás termékek 2024 első felében…
Tovább olvasom >Akadálymentesíti csomagolásait a Müller az Egyesült Királyságban
Minden márkás termékének csomagolásán NaviLens kódot helyez el a Müller,…
Tovább olvasom >Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >