Ernst and Young felmérés: szükség van nemzeti légitársaságra

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 03. 11:30

Az Ernst and Young felmérése szerint az állampolgárok többsége úgy ítéli meg, hogy az államnak szüksége van stratégiai cégekre, így nemzeti légitársaságra is – mondta Bindics Judit, az Ernst and Young államigazgatási üzletág igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

A nemzetközi tanácsadó cég szakértője a Malév sorsával, illetve egy esetlegesen később megalapítandó légiközlekedési vállalat jövőjével kapcsolatban nyilatkozott. A társaságnál világszerte több mint kétezren foglalkoznak ezzel az iparággal.

A 24 országra és 12 ezer megkérdezettre kiterjedő felmérésben arra is választ kerestek, hogy az állam lehet-e jó gazda egy stratégiai jellegű cégben, és azt is megvizsgálták, hogy az adott ország lakossága szerint szükség van-e stratégiai állami vállalatokra – közölte Bindics Judit.
Az egyes országokban a válaszadó állampolgárok többsége szerint (Magyarországon 69 százalék vélekedett így) szükség van állami tulajdonú cégekre a stratégiai iparágakban, így például az energiaellátás, a közművek vagy akár a légiközlekedés területén.

Az igazgató hangsúlyozta: az állam is jól működtethet egy-egy adott céget, minden az irányítási modelltől függ. A lényeg az, hogy a cég vezetésében a felső vezetés feladatait kellően és világosan körülhatárolják, a menedzsment egyes tagjainak feladatait, hatásköreit és felelősségi viszonyait minél részletesebben megfogalmazzák, valamint hogy a vállalatvezetési struktúra minél átláthatóbb legyen – mutatott rá Bindics Judit.

Az átlátható és világosan definiált irányítási modellre, valamint az egyértelmű stratégiai célok megfogalmazására a Malév esetében is szükség lett volna – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a világ légitársaságai közül több is gondban van, finanszírozási problémákkal küzd. Főleg Észak-Amerikában és Európában sok cég gazdálkodási nehézségekkel néz szembe. A térségben a cseh légitársaságnál, amely szintén állami tulajdonban van, 2010-ben indítottak átstrukturálási programot, mert ez a légitársaság is jelentős veszteségeket szenvedett el.
(MTI )

Kapcsolódó cikkeink