Érezni a légkört!

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 01. 08:00

Lea Linsternél, a Michelin-csillagos luxemburgi séfnél jártak szakmai továbbképzésen a Villa Medici étterem szakácsai nemrégiben. Az étterem tulajdonosai évek óta rendszeresen delegálják munkatársaikat színvonalas éttermekbe sztázsolni.Ma a szakmai fejlődés egyik hatékony lehetősége ez – magyarázza Doktorits-Neubauer Judit, aki az ismert veszprémi szálloda és étterem kommunikációs vezetője. – Külföldi szakmai lapokat olvasva tájékozódunk, és ha felkelti egy-egy étterem, szálloda a figyelmünket, akkor elutazunk oda, és „leteszteljük”. A személyes látogatás alkalmával lehetőség nyílik arra is, hogy az adott üzlet vezetőivel egyeztessünk a sztázsolás lehetőségéről. Szakácsaink töltöttek el így már néhány hetet Németországban és Olaszországban is.
Lea Linsternél a közös munka mindössze egynapos volt, ám ezt sem volt könnyű időben egyeztetni. Rendhagyó volt ez az utazás – indokolja a rövid kinn tartózkodást a szakember. – Nemcsak Linster asszony elfoglaltsága miatt, hanem mert ezúttal nem csupán a főszakácsunk, hanem konyhai stábunk további három tagja is megkapta a lehetőséget, hogy ismerkedjen egy ilyen szintű hely hangulatával, légkörével.
A csapat a séffel együtt készítette el – néhány más fogás mellett – ugyanazt a menüsort, amit előző este a luxemburgi magyar nagykövettel együtt fogyasztottak el. Napközben az étterem zárva volt, így nyugodt körülmények között tudtak dolgozni.
Lehetősége nyílt tehát a Villa Medici szakácsainak munka közben, belülről megtekinteni egy, a nyugat-európai körülmények között is igazán profinak számító konyhát. Meg is lepődhettek, hiszen a hazainál kevésbé szigorú előírások miatt Lea Linster több szakáccsal is kisebb területen képes elvégezni munkáját, mint ők itthon.
– Az út nemcsak élményt – motivációt is adott a munkatársainknak; inspirációt az elkészítési módokat, a tálalást, szemléletmódot illetően, amit aztán itthon beépítenek a napi munkájukba. Követjük ugyan a trendeket, de elképzeléseinket, munkánkat – többek között a sztázsolások szervezését – nem a különféle gasztronómiai kiadványok értékeléseihez igazítjuk. Ízletes, ám egyedi ételeket szeretnénk kínálni a vendégeknek. Külföldről pedig nemcsak a gasztronómia, de a marketing területén is adaptálunk ötleteket.

Kapcsolódó cikkeink