Eredmények és feladatok
Egészségesen felnövő nemzedék: Jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől címmel rendezett konferenciát májusban közösen a VIMOSZ és a NÉBIH. Népegészségügyi mutatókban nem állunk jól, keveset mozgunk, és nem megfelelően táplálkozunk, a gyerekeknek nem jut elég ideje az ebédre az iskolában – hangzott el –, de voltak jó hírek is, csökkent például az ismert élelmiszer-eredetű megbetegedések száma.
Ma Magyarországon másfél-kétmillió ember részesül közétkeztetésben, ahol főként jó minőségű, hazai alapanyagokból dolgoznak – mondta el megnyitójában Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Fontos a képzés, a tudásszint emelése, valamint tanulni kell egymás sikereiből, ezért a tárca gasztrorendszerváltást kíván beindítani a közétkeztetésben.
Dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a konferencia vezérgondolataként felvázolta, hogy a NÉBIH milyen módon járul hozzá az egészségesebb iskolai étkezéshez, a minőségi közétkeztetéshez, valamint az élelmiszer-hulladék csökkentéséhez. Mint elmondta, ma Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként 180 kg élelmiszer. E hatalmas mennyiség egyharmada a háztartásokban képződik.
Közös cél egy egészséges új nemzedék felnövése – emelte ki Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke –, ebben csatlakozott a kormányzat család- és gyerekbarát elképzeléseihez is. Ennek segítésére született az ágazat szociális felelősségét felismerve az Európai Unió iskolai étkeztetési ajánlása. Az ajánlás az iskolai étkeztetés minőségének javítását, valamint az egészséges étkezési szokások elsajátítását és fenntartását kívánja segíteni.
A konferencia vendége volt dr. Riccardo Garosci, az olasz Oktatási Minisztérium mellett működő Iskola és Étel Bizottság elnöke. Előadásában elmondta, hogyan tanítják az olasz gyerekeket az egészségesebb étkezésre, a gyerekeken keresztül hogyan tudják ezeket az üzeneteket eljuttatni a szüleikhez, családjukhoz, s a pedagógusok bevonásával milyen oktatási programokat indítottak az élelmiszer-hulladék elkerülésére.
Az egyik legszigorúbb biominősítő rendszer Magyarországon működik, hangsúlyozta Sáfár Ferenc, a BioGastro Kft. ügyvezető igazgatója. Állami segítség nélkül azonban a biogazdaságok nem tudnak nagy mennyiségben gazdaságosan termelni a magyar piacra. Ez is nehezíti azt a törekvést, hogy a hazai közétkeztetésben nagyobb szerepet kapjanak a bioélelmiszerek.
Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály osztályvezetője beszámolt a Minőségvezérelt Közétkeztetési Program tapasztalatairól. A szakember elmondta, hogy miközben a strukturális feltételek fejlesztése, a beruházások megtörténtek, a humánerőforrás fejlesztése elmarad; hiányzik a dolgozók hatékony képzése. Prezentációja végén összefoglalta a konferencián elhangzottakat.
A konferencia elemzésekre épülő szakmai előadásait külön mutatjuk be olvasóinknak.//
Kapcsolódó cikkeink
Tartósítás biztonságosan: Nébih-tippek a vegán kamrához
A vegán konyhának is nélkülözhetetlen elemei, de az őszi-téli hónapokban…
Tovább olvasom >A Tesco élelmiszermentő hősei 73%-kal csökkentették a vállalat élelmiszer-hulladékát
A Tesco nemrég publikált, kilencedik élelmiszerhulladék-jelentésében a vállalat a működésében…
Tovább olvasom >Kiemelt hatósági vizsgálatok a szüret idején
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén ismét kiemelt ellenőrzés-sorozatot végez…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az olasz idegenforgalomban dolgozók eltérően értékelik a nyári szezon eredményeit
Olaszország idegenforgalma kiválóan szerepelt a turizmusért felelős miniszter, Daniela Santanche…
Tovább olvasom >A New Level Empire és a Fish! is fellép a hétvégi Balatonfüredi Borheteken
A New Level Empire és a Fish! is fellép mások…
Tovább olvasom >Meghosszabbította a hiánypótlási határidőt a Colonnade Biztosító az Unitravel-ügyfeleknek
A Colonnade Biztosító szeptember 14-ig meghosszabbította az Unitravel-ügyfelek számára a…
Tovább olvasom >