Eredmények és feladatok
Egészségesen felnövő nemzedék: Jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől címmel rendezett konferenciát májusban közösen a VIMOSZ és a NÉBIH. Népegészségügyi mutatókban nem állunk jól, keveset mozgunk, és nem megfelelően táplálkozunk, a gyerekeknek nem jut elég ideje az ebédre az iskolában – hangzott el –, de voltak jó hírek is, csökkent például az ismert élelmiszer-eredetű megbetegedések száma.
Ma Magyarországon másfél-kétmillió ember részesül közétkeztetésben, ahol főként jó minőségű, hazai alapanyagokból dolgoznak – mondta el megnyitójában Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Fontos a képzés, a tudásszint emelése, valamint tanulni kell egymás sikereiből, ezért a tárca gasztrorendszerváltást kíván beindítani a közétkeztetésben.
Dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a konferencia vezérgondolataként felvázolta, hogy a NÉBIH milyen módon járul hozzá az egészségesebb iskolai étkezéshez, a minőségi közétkeztetéshez, valamint az élelmiszer-hulladék csökkentéséhez. Mint elmondta, ma Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként 180 kg élelmiszer. E hatalmas mennyiség egyharmada a háztartásokban képződik.
Közös cél egy egészséges új nemzedék felnövése – emelte ki Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke –, ebben csatlakozott a kormányzat család- és gyerekbarát elképzeléseihez is. Ennek segítésére született az ágazat szociális felelősségét felismerve az Európai Unió iskolai étkeztetési ajánlása. Az ajánlás az iskolai étkeztetés minőségének javítását, valamint az egészséges étkezési szokások elsajátítását és fenntartását kívánja segíteni.
A konferencia vendége volt dr. Riccardo Garosci, az olasz Oktatási Minisztérium mellett működő Iskola és Étel Bizottság elnöke. Előadásában elmondta, hogyan tanítják az olasz gyerekeket az egészségesebb étkezésre, a gyerekeken keresztül hogyan tudják ezeket az üzeneteket eljuttatni a szüleikhez, családjukhoz, s a pedagógusok bevonásával milyen oktatási programokat indítottak az élelmiszer-hulladék elkerülésére.
Az egyik legszigorúbb biominősítő rendszer Magyarországon működik, hangsúlyozta Sáfár Ferenc, a BioGastro Kft. ügyvezető igazgatója. Állami segítség nélkül azonban a biogazdaságok nem tudnak nagy mennyiségben gazdaságosan termelni a magyar piacra. Ez is nehezíti azt a törekvést, hogy a hazai közétkeztetésben nagyobb szerepet kapjanak a bioélelmiszerek.
Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály osztályvezetője beszámolt a Minőségvezérelt Közétkeztetési Program tapasztalatairól. A szakember elmondta, hogy miközben a strukturális feltételek fejlesztése, a beruházások megtörténtek, a humánerőforrás fejlesztése elmarad; hiányzik a dolgozók hatékony képzése. Prezentációja végén összefoglalta a konferencián elhangzottakat.
A konferencia elemzésekre épülő szakmai előadásait külön mutatjuk be olvasóinknak.//
Kapcsolódó cikkeink
Tesztelték az idei kókuszos szaloncukrokat: íme a legjobbak
A Szupermenta idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ennek alkalmából a…
Tovább olvasom >Így lehet pazarlásmentes a karácsony
Közelednek az ünnepek, ezzel pedig az év legnagyobb sütés-főzési szezonja,…
Tovább olvasom >Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >