Equilor: idén 3,7 százalékos növekedés és 2,4 százalékos infláció várható

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 12. 11:30

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint az idén 3,7 százalékos gazdasági növekedés és 2,4 százalékos infláció várható Magyarországon – mondta Szántó András, a társaság lakossági üzletág igazgatója  Budapesten.

A cég elemzői jövőre 3,3 százalékos GDP-növekedéssel, és enyhén emelkedő, 2,8 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számolnak.


Szántó András elmondta: jövőre választások lesznek ugyan, de szerintük az államháztartási hiány nem ugrik meg, 2017-ben a tervezettnél jobban alakulhat a költségvetés, 2,2 százalékos, jövőre 2,6 százalékos államháztartási deficit várható a GDP arányában.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint nem változtak a GDP növekedését segítő lényeges tényezők, így az idei év hátralevő részében a növekedést a beáramló uniós források segítik, ami az idei mintegy 2240 milliárd forint után jövőre 2418 milliárd forint uniós pénzt jelenthet.

Az Equilor elemzői szerint elképzelhető, hogy a soron következő októberi Moody’s döntés során is pozitívra módosulhat Magyarország adósságbesorolása, miután az elmúlt években az ország sérülékenysége számottevően csökkent, jelentős a fizetési mérleg többlet, csökken a külső adósságállomány, stabilabb a bankrendszer, és az alacsony költségvetési hiány mellett az elmúlt hónapokban a rövid távú növekedési kilátások is jelentősen javultak. Ugyanakkor jövőre választási év lesz Magyarországon, ami a hitelminősítőket óvatosságra késztetheti – vélik az Equilor szakértői.

Szántó András kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfontosabb monetáris eszköze 2015 óta a három hónapos futamidejű MNB-betét, melynek keretösszege folyamatosan, legutóbb idén júniusban csökkent (500 milliárdról 300 milliárd forintra). Az MNB következő ülésén további 100-200 milliárd forintos csökkentés jöhet, a későbbiekben pedig ez az eszköz meg is szűnhet, így a jelenlegi laza monetáris politika a korábban vártnál is hosszabb ideig fennállhat. Az alapkamat tartósan, 2019-ig 0,9 százalék marad – mondta az igazgató.

Szántó András rámutatott: a kedvező makrogazdasági mutatók miatt a forint erősödik, a fő kérdés, hogy ez hol lépi át az MNB “ingerküszöbét”, és hol van az a szint, ahol már szóbeli intervencióval próbálják megállítani az erősödést.

Az Equilor várakozása szerint a 300 forintos eurószint lehet az a lélektani határ, ahol beavatkozhatnak. A következő évben az euró árfolyama maradhat a korábban megjelölt 303-318 forintos sávban, idén a sáv erősebb felén, 305 forintnál, míg jövő év végén a gyengébbik oldalon, 312 forint/eurónál lehet az átlagos árfolyam – emelte ki Szántó András.

Kiss Mónika jelezte: a Budapesti Értéktőzsdén nyáron tovább folytatódott az árfolyamok emelkedése, ami főleg a jó vállalati eredményeknek, a pozitív hazai gazdasági folyamatoknak és a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhető. Az Equilor szerint fordulatra utaló jelek egyelőre nincsenek, azonban kisebb-nagyobb árfolyamesés bármikor jöhet, így érdemes a meglévő részvénypozíciókat aktívan kezelni és a kockázatokat csökkenteni – fűzte hozzá a vezető elemző. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink