Epson: nincs többé lézernyomtató!

Szerző: STA Dátum: 2022. 11. 18. 11:45

A cég 2026-ra teljesen leáll a lézernyomtatók globális értékesítésével és forgalmazásával. A döntést a vállalat azzal indokolja, hogy a tintasugaras nyomtatók használata jelentős előrelépést jelent a fenntarthatóság terén. Ennek oka a különböző technológiák működésében rejlik – a lézer esetében hőre van szükség a festék papírra égetéséhez, míg a tintasugaras technológia hidegen működik, és kevesebb energiát igényel.

(Fotó: Epson)

Az Epson leállítja a lézernyomtatók értékesítését, mivel ez a technológia csak korlátozottan képes a fenntarthatóbb működésre. A hír egy évvel azt követően érkezik, hogy az Epson bejelentette 100 milliárd jent értékű befektetését a fenntartható innovációba.

„A lézernyomtatók piacának elhagyása elkerülhetetlen volt. Vállalatként elkötelezettek vagyunk a fenntartható innováció és a cselekvés iránt, amely nem fér össze a lézernyomtatók értékesítésével. Az üzleti tintasugaras nyomtatóknál több energiát fogyasztanak, és több kellékanyagot használnak fel” – mondta Rob Clark, az Epson EMEA vezető alelnöke. „Cégünk mostantól 100%-ban a piezo hőmentes tintasugaras nyomtatókra összpontosít, és a megfelelő technológiánk segítségével hatékony, fenntartható nyomtatási megoldásokat biztosítunk partnereink és végfelhasználóink számára.”

Az üzleti tintasugaras nyomtatók piacán az előrejelzések szerint növekedés várható, méghozzá a lézernyomtatók rovására. Az IDC adatai szerint a nyugat-európai üzleti tintasugaras nyomtatók piaca évente +5,1%-kal fog nőni, ezzel szemben évi -0,4%-kal csökken majd a lézernyomtatás iránti igény. Hasonló trendeket mutat a közép-kelet-európai, valamint a közel-keleti piac is. Az IDC kutatása alapján a döntéshozók 88%-a „kiemelkedően”, illetve „nagyon” fontosnak tartja az energiafogyasztás és a hulladék kérdéskörét új nyomtatóeszközök kiválasztásakor.

(Fotó: Epson)

Az Epson Enterprise új termékcsaládja

A bejelentéssel egyidőben a cég új termékcsaládot is bemutatott. Az új, WorkForce Enterprise AM sorozat 40-60 lap/perc nyomtatási kapacitással rendelkező, multifunkciós üzleti modelljei biztosítják a fenntartható, hőmentes működést, a széles választék pedig minden igénynek megfelel. A kis helyigénynek és könnyű kialakításnak köszönhetően a termékek segítenek csökkenteni a gyártás és a kiszállítás során felhasznált erőforrásokat. A nagy kapacitású tintapatronok csökkentik az anyagfelhasználás, szállítás, tárolás és a kellékanyagok kezelésének szükségességét, valamint csökkentik a rutinszerű karbantartások miatti leállást.

Gareth Jay, az Epson Europe munkatársa így nyilatkozott: „Az új nyomtatóink révén teljessé válik az üzleti tintasugaras multifunkciós készülékek választéka a kis munkacsoportos készülékektől a nagy sebességű, szervezeti egységekig, ami azt jelenti, hogy legyen szó bármilyen üzleti funkcióról vagy nyomtatási igényről, mindenre tudunk megfelelő terméket kínálni. Az üzleti tintasugaras nyomtatóválasztékunk minden terméke biztosítja a vállalkozások számára azt a technológiát, amely szükséges saját fenntarthatósági céljaik megvalósításához. Elhivatottak és büszkék vagyunk rá, hogy partnereink és ügyfeleink számára olyan fenntartható technológiát gyártunk, amely valóban hozzájárul a teljesítményfelvétel és a CO2-kibocsátás csökkentéséhez. Minden olyan vállalkozás, amely a tintasugaras technológiára vált, hozzájárul egy fenntarthatóbb társadalom kialakításához.”

Kapcsolódó cikkeink