Enyhén romlott a német üzleti hangulat

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 26. 11:01

Enyhén romlott az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe októberben, amikor a német cégek kevésbé voltak elégedettek jelenlegi üzleti helyzetükkel, viszont optimistábbak a jövőbeni kilátásokat illetően.

Berlin

Az intézet hétfőn kiadott jelentése szerint az üzleti hangulatindex 108,2 pontra süllyedt a szeptemberi 108,5 pontról. Elemzők rosszabb adatot, 107,8 pontot vártak.

Az index aktuális gazdasági környezetet számszerűsítő almutatója 112,6 pontra csökkent az előző havi 114,0 pontról. Elemzők jobb eredményre, 113,5 pontra számítottak.

A jövőbeni várakozásokat mérő almutató viszont az elemzői várakozásoknál is nagyobb mértékben javult. A szeptemberi 10,3 pontról 103,8 pontra emelkedett értéke, miközben elemzők csökkenést, 102,4 pontot jósoltak.

A gazdaságkutató intézet szerint a német gazdaság figyelemreméltó rugalmasságot mutatott ősszel a többszörös kihívásokkal szemben.

A Volkswagen-botrány nem gyakorolt hatást a német autóiparra, mi több, az autóipari szektor hangulatindexe tovább emelkedett októberben. Javult a jelenlegi és a jövőbeli helyzet megítélése is, a cégek a termelés növelését tervezik.

A feldolgozóipar egészét tekintve azonban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az üzleti hangulatindex. A feldolgozóipari vállalatok már nem látják olyan fényesnek az aktuális gazdasági környezetet, ugyanakkor arra számítanak, hogy a közeljövőben lendületet vesz a termelés.

Az építőiparban a harmadik egymást követő hónapban javult a hangulat: a feldolgozóipari cégekhez hasonlóan a jelenlegi helyzetet kevésbé látják kedvezőnek, a következő hónapokról viszont derűlátóbban nyilatkoztak.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával üzleti hangulatindexét. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink