Enyhén nőttek az ipari termelői árak

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 13. 09:14

2014 júniusában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak átlagosan 0,8%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A feldolgozóipari ágazatokon belül a gyógyszergyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása és a járműgyártás árai voltak legnagyobb hatással az árnövekedésre.

2014. júniusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 0,3, ezen belül a feldolgozóipar árai 0,6%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest.

A feldolgozóipar többi ágazatában 0,1% és 0,7% közötti árnövekedést regisztráltak 2014 májusához viszonyítva. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 0,2%-kal alacsonyabbak voltak a májusinál.

Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2,3%-kal estek, míg a feldolgozóipari ágazatok árai összességében 1,0%-kal emelkedtek.

Idén júniusban az ipar forintban mért exportértékesítési és feldolgozóipari árai egyaránt átlagosan 1,2%-kal növekedtek az előző hónaphoz mérten. Ebben a hónapban minden ágazatban magasabbak voltak az árak, mint májusban. A feldolgozóiparon belül legnagyobb mértékben a gyógyszergyártás (4,0%) és a járműgyártás (1,8%) ágazatokban, valamint a fa-, papír- és nyomdaiparban (1,4%) emelkedtek az árak

Kapcsolódó cikkeink