Enyhén javult a befektetői hangulat az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 09. 09. 11:05

Enyhén javult a befektetői hangulat az euróövezetben a berlini Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.

A Sentix mintegy 930 befektető és pénzügyi elemző bevonásával havi rendszerességgel végzett felmérésében az euróövezeti befektetői hangulatindex szeptemberre vonatkozóan mínusz 11,1 pontra emelkedett az augusztusi mínusz 13,7 pontról. Elemzők enyhe javulást, mínusz 13,5 pontot valószínűsítettek szeptemberre.
Az augusztusi érték majdnem ötéves mélypontot jelentett, 2014 októbere óta nem volt ilyen alacsony az index.
Az index két összetevője közül az aktuális feltételeket tükröző mutató már a negyedik egymást követő hónapban csökkent szeptemberben, jelezve, hogy feszült maradt a gazdasági helyzet.
A felmérésbe bevont befektetési szakembereknek az aktuális gazdasági környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató mínusz 9,5 pontra – 2015 januárja óta a legalacsonyabb szintre – csökkent az előző havi mínusz 7,3 pontról.
A hat hónapra előre tekintő konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke az előző havi mínusz 20,0 pontról mínusz 12,8 pontra emelkedett szeptemberben. Az augusztusra mért mínusz 20,0 pont 2012 augusztusa óta a legalacsonyabb érték volt.
A Sentix elemzői annak tudták be a javulást, hogy Donald Trump amerikai elnök jelzéseiből arra lehetett következtetni, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi vitában előrelépés várható. Manfred Hübner, a Sentix igazgatója azonban inkább az Európai Központi Bankban látta a remény forrását, a befektetők abban bíznak, hogy a kormányzótanács szeptemberi ülésén újabb gazdaságösztönző intézkedéseket fogad el. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink