ENSZ: hatalmas költségekkel jár és a klímaváltozásokhoz is nagyban hozzájárul az élelmiszer-pazarlás

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 08. 15. 11:30

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint az élelmiszer-pazarlás az egyik legnagyobb mértékben járul hozzá a globális éghajlatváltozáshoz, akár évente 4,4 gigatonna széndioxid kibocsátással egyenértékű és 2 ezer milliárdos pluszköltséget jelent – írja a CNBC nyomán az origo.

Az ENSZ szerint az élelmiszer-pazarlás vállalkozások új hullámát idézi elő, ami jótékony hatással lehet a környezetre és a társadalomra egyaránt.

Az egyik ilyen vállalkozás a szingapúri The Food Bank Singapore élelmiszerbank, amely felesleges élelmiszereket gyűjt be, és újra elosztja őket szociális otthonok és jótékonysági szervezetek között.
A nonprofit szervezet társalapítója, Nichol Ng elmondta, hogy célja az élelmiszer-pazarlás és az élelmiszerhiány kettős problémájának megoldása azáltal, hogy ösztönzi az embereket és a vállalatokat arra, hogy adományozzanak felesleges élelmiszereket újraelosztási célból.

Nichol Ng hozzátette, hogy még hosszú utat kell megtenni a vállalatok oktatásában az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása kapcsán.

A Good For Food adatelemző vállalat például intelligens nyomkövető technológiát kínál szállodáknak és nagy kereskedelmi konyháknak az élelmiszer-pazarlás csökkentése, valamint a költséghatékonyság érdekében.

Számos megoldás létezik, ami segíti az élelmiszer-pazarlás csökkentését vagy az élelmiszerek újrahasznosítását, de szinte egyetlen olyan megoldás sem létezik, amely ezt teljesen meg tudná akadályozni”
– fejtette ki a cég vezérigazgatója, Rayner Loi. A vezérigazgató hozzátette, hogy elemzésük segítségével az élelmiszer-pazarlás akár a felére is csökkenhet, miközben akár 8 százalékos költségmegtakarítást is eredményez.

A kidobált élelmiszermaradékot is újra lehet hasznosítani: az izraeli székhelyű Homebiogas például műtrágyát, valamint főzőgőzt állít elő belőle.

Az eljárás során baktériumokat használnak fel a maradékok lebontásához, amiből biogáz keletkezik.

Yair Teller, a HomeBiogas társalapítója szerint ez a technológia megoldás lehet a világ élelmiszer-pazarlására, miközben még energiát is lehet termelni vele. (origo)

Kapcsolódó cikkeink