ENSZ: hatalmas költségekkel jár és a klímaváltozásokhoz is nagyban hozzájárul az élelmiszer-pazarlás
Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint az élelmiszer-pazarlás az egyik legnagyobb mértékben járul hozzá a globális éghajlatváltozáshoz, akár évente 4,4 gigatonna széndioxid kibocsátással egyenértékű és 2 ezer milliárdos pluszköltséget jelent – írja a CNBC nyomán az origo.
Az ENSZ szerint az élelmiszer-pazarlás vállalkozások új hullámát idézi elő, ami jótékony hatással lehet a környezetre és a társadalomra egyaránt.
Az egyik ilyen vállalkozás a szingapúri The Food Bank Singapore élelmiszerbank, amely felesleges élelmiszereket gyűjt be, és újra elosztja őket szociális otthonok és jótékonysági szervezetek között.
A nonprofit szervezet társalapítója, Nichol Ng elmondta, hogy célja az élelmiszer-pazarlás és az élelmiszerhiány kettős problémájának megoldása azáltal, hogy ösztönzi az embereket és a vállalatokat arra, hogy adományozzanak felesleges élelmiszereket újraelosztási célból.
Nichol Ng hozzátette, hogy még hosszú utat kell megtenni a vállalatok oktatásában az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása kapcsán.
A Good For Food adatelemző vállalat például intelligens nyomkövető technológiát kínál szállodáknak és nagy kereskedelmi konyháknak az élelmiszer-pazarlás csökkentése, valamint a költséghatékonyság érdekében.
Számos megoldás létezik, ami segíti az élelmiszer-pazarlás csökkentését vagy az élelmiszerek újrahasznosítását, de szinte egyetlen olyan megoldás sem létezik, amely ezt teljesen meg tudná akadályozni”
– fejtette ki a cég vezérigazgatója, Rayner Loi. A vezérigazgató hozzátette, hogy elemzésük segítségével az élelmiszer-pazarlás akár a felére is csökkenhet, miközben akár 8 százalékos költségmegtakarítást is eredményez.
A kidobált élelmiszermaradékot is újra lehet hasznosítani: az izraeli székhelyű Homebiogas például műtrágyát, valamint főzőgőzt állít elő belőle.
Az eljárás során baktériumokat használnak fel a maradékok lebontásához, amiből biogáz keletkezik.
Yair Teller, a HomeBiogas társalapítója szerint ez a technológia megoldás lehet a világ élelmiszer-pazarlására, miközben még energiát is lehet termelni vele. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Nőtt a FAO élelmiszerár-index áprilisban
A főbb gabona- és húsfélék, illetve a tejtermékek drágulásától fűtve…
Tovább olvasom >ENSZ: A lakosság élelmezéséhez elengedhetetlen a fenntartható vízgazdálkodás
Ahhoz, hogy Európa és Közép-Ázsia lakosságának étel kerüljön az asztalára,…
Tovább olvasom >Új agrárstratégia körvonalazódik – fenntarthatóság, versenyképesség, méltányosság
A mezőgazdaság fordulóponthoz érkezett. A klímaváltozás, vízhiány, globális kereskedelmi nyomás,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az árrésstop kiterjesztésével kapcsolatban szólalt meg Orbán Viktor
A jövő heti kormányülésen dönthetnek az árrésstop kiterjesztéséről a háztartási…
Tovább olvasom >Júniustól tilos energiaitalt eladni 18 éven aluliaknak – így ellenőrzik majd a házhoz szállítást
Egyhangú döntéssel fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely…
Tovább olvasom >Komoly tárgyalások zajlanak a vámháború lezárásáról
Csak őszinte szándékkal lehet tárgyalni – így reagált a kínai…
Tovább olvasom >