ENSZ: hatalmas költségekkel jár és a klímaváltozásokhoz is nagyban hozzájárul az élelmiszer-pazarlás
Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint az élelmiszer-pazarlás az egyik legnagyobb mértékben járul hozzá a globális éghajlatváltozáshoz, akár évente 4,4 gigatonna széndioxid kibocsátással egyenértékű és 2 ezer milliárdos pluszköltséget jelent – írja a CNBC nyomán az origo.
Az ENSZ szerint az élelmiszer-pazarlás vállalkozások új hullámát idézi elő, ami jótékony hatással lehet a környezetre és a társadalomra egyaránt.
Az egyik ilyen vállalkozás a szingapúri The Food Bank Singapore élelmiszerbank, amely felesleges élelmiszereket gyűjt be, és újra elosztja őket szociális otthonok és jótékonysági szervezetek között.
A nonprofit szervezet társalapítója, Nichol Ng elmondta, hogy célja az élelmiszer-pazarlás és az élelmiszerhiány kettős problémájának megoldása azáltal, hogy ösztönzi az embereket és a vállalatokat arra, hogy adományozzanak felesleges élelmiszereket újraelosztási célból.
Nichol Ng hozzátette, hogy még hosszú utat kell megtenni a vállalatok oktatásában az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása kapcsán.
A Good For Food adatelemző vállalat például intelligens nyomkövető technológiát kínál szállodáknak és nagy kereskedelmi konyháknak az élelmiszer-pazarlás csökkentése, valamint a költséghatékonyság érdekében.
Számos megoldás létezik, ami segíti az élelmiszer-pazarlás csökkentését vagy az élelmiszerek újrahasznosítását, de szinte egyetlen olyan megoldás sem létezik, amely ezt teljesen meg tudná akadályozni”
– fejtette ki a cég vezérigazgatója, Rayner Loi. A vezérigazgató hozzátette, hogy elemzésük segítségével az élelmiszer-pazarlás akár a felére is csökkenhet, miközben akár 8 százalékos költségmegtakarítást is eredményez.
A kidobált élelmiszermaradékot is újra lehet hasznosítani: az izraeli székhelyű Homebiogas például műtrágyát, valamint főzőgőzt állít elő belőle.
Az eljárás során baktériumokat használnak fel a maradékok lebontásához, amiből biogáz keletkezik.
Yair Teller, a HomeBiogas társalapítója szerint ez a technológia megoldás lehet a világ élelmiszer-pazarlására, miközben még energiát is lehet termelni vele. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
A klímaváltozás elleni küzdelem nem mehet a gazdák kárára
Hazánk elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelemben, ugyanakkor a gazdák versenyképességét…
Tovább olvasom >A magyarok kétharmada szerint változtatni kell az életmódon a klímaváltozás miatt
Egy új, az Európai Beruházási Bank (EBB) által készített felmérés…
Tovább olvasom >A klímaváltozás veszélyezteti Japán híres rizstermelését
A klímaváltozás nemcsak a magyar gazdákat sújtja, de Japánban is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >