Engedélyre vár a lila paradicsomlé
Brit szakemberek genetikailag módosított, lila színű paradicsomfajtát fejlesztettek ki, mely antioxidánsokban igen gazdag, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatású. Ha a hatósági engedélyeket beszerzik, a lila paradicsomlé a boltokban is kapható lesz – írja a Daily Mail portál nyomán az Origo.
A kutatás vezetője elmondta, hogy a paradicsomot kanadai üvegházakban terjesztik, mert Kanadában Európához képest kevésbé szigorúak a génmódosított termékekre vonatkozó szabályozások. A szakemberek bíznak abban, hogy a hamarosan Nagy-Britanniába érkező első szállítmány lila paradicsomlé kereskedelmi forgalomba hozatalához sikerül mielőbb megkapni a szükséges engedélyeket.
A lila paradicsom gyulladásgátló hatású, és a rágcsálóknál lassította a daganatos betegségek lefolyását. Ezeket a pozitív tulajdonságokat a benne található antocianineknek köszönheti, amely vegyületek természetes formában elsősorban a sötét színű bogyós gyümölcsökben, például a kékáfonyában, szederben vagy fekete ribizliben fordulnak elő. További előnye, hogy a normál paradicsomléhez képest kétszer olyan hosszú ideig áll el.
Az Európai Unió által is támogatott projekt keretében létrehozott lila paradicsomlé egészségre gyakorolt pozitív hatásait további kísérletek során fogják tanulmányozni. A becslések szerint ha minden jól megy, akár két éven belül a kereskedelmi forgalomban is megjelenhet az elsőre furcsa színű, de a kutatók szerint annál egészségesebb paradicsomlé. (Daily Mail, Origo)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >