Engedélyre vár a lila paradicsomlé

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 28. 11:11

Brit szakemberek genetikailag módosított, lila színű paradicsomfajtát fejlesztettek ki, mely antioxidánsokban igen gazdag, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatású. Ha a hatósági engedélyeket beszerzik, a lila paradicsomlé a boltokban is kapható lesz – írja a Daily Mail portál nyomán az Origo.

lila paradicsomA kutatás vezetője elmondta, hogy a paradicsomot kanadai üvegházakban terjesztik, mert Kanadában Európához képest kevésbé szigorúak a génmódosított termékekre vonatkozó szabályozások. A szakemberek bíznak abban, hogy a hamarosan Nagy-Britanniába érkező első szállítmány lila paradicsomlé kereskedelmi forgalomba hozatalához sikerül mielőbb megkapni a szükséges engedélyeket.

A lila paradicsom gyulladásgátló hatású, és a rágcsálóknál lassította a daganatos betegségek lefolyását. Ezeket a pozitív tulajdonságokat a benne található antocianineknek köszönheti, amely vegyületek természetes formában elsősorban a sötét színű bogyós gyümölcsökben, például a kékáfonyában, szederben vagy fekete ribizliben fordulnak elő. További előnye, hogy a normál paradicsomléhez képest kétszer olyan hosszú ideig áll el.

Az Európai Unió által is támogatott projekt keretében létrehozott lila paradicsomlé egészségre gyakorolt pozitív hatásait további kísérletek során fogják tanulmányozni. A becslések szerint ha minden jól megy, akár két éven belül a kereskedelmi forgalomban is megjelenhet az elsőre furcsa színű, de a kutatók szerint annál egészségesebb paradicsomlé. (Daily Mail, Origo)

Kapcsolódó cikkeink