Energiává alakítható az élelmiszerhulladék
A StormFisher nevű startup olyan üzleti modellt fejlesztett ki amely win-win helyzetet teremt minden érintett számára: a cég összegyűjti a kidobandó élelmiszert és egy anaerob folyamaton keresztül metánt készít belőle, amely biogázként alkalmazható.

Értékes biogáz hulladékból
A StormFisher éttermektől, élelmiszerüzletektől és más helyekről gyűjti be az „alapanyagot”, azaz a kukába szánt élelmiszert. Az anaerob „emésztés” során a baktériumok lebontják az élelmiszer-hulladékot, miközben metánban gazdag biogázt termelnek. A gáz átalakítható energiává (elektromos, vagy fűtési), de továbbfinomítható olyan módon, hogy megújuló természetes gáz jöjjön belőle létre.
A StormFisher pénzt kap azért, hogy elszállítsa az élelmiszer-hulladékot, amit aztán továbbértékesít üzemanyagként. A cég ezen kívül műtrágyát is készít a kidobandó élelemből.
Springwise
Kapcsolódó cikkeink
Tudatosabb konyhával a pazarlás ellen – menütervező kiadvánnyal segíti a Nébih a háztartásokat
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja új, a…
Tovább olvasom >A kollégák elkötelezett munkájának köszönhetően a Tesco 73 százalékkal csökkentette élelmiszer-hulladékát
A Tesco a napokban publikálta kilencedik élelmiszerhulladék-jelentését, amelyben a hulladék…
Tovább olvasom >A luxus is lehet zöld – 6000 kg élelmiszert mentettek meg a budapesti hotelek a Munch alkalmazáson keresztül
Országszerte 12 szálloda csatlakozott a Munch ételmentő platformhoz: jelenleg 10…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >