Az élelmiszerárak növekedésével számolnak az iparági szakértők

Szerző: Gáspár Kinga Dátum: 2022. 07. 04. 09:00

Miközben az Egyesült Királyság a megélhetési költségek válságával küzd, az iparági szakértők az élelmiszerárak további emelkedésére számítanak, 2023-as csúcsértékkel.

Jövőre tetőzhetnek az élelmiszerárak

Az Institute of Grocery Distribution (IGD) kutatása szerint az Egyesült Királyságban az élelmiszer-infláció ezen a nyáron várhatóan 15%-on tetőzik, és a következő évben is magas szinten marad. A BRC-NielsenIQ fogyasztói kosár index adatai szerint az Egyesült Királyságban 13 éve idén a legmagasabb a friss élelmiszerek inflációja: júniusban 5,6%-os.

A BBC felmérése szerint a 4011 brit felnőttnek több mint fele (56%) csökkentette a vásárolt élelmiszerek mennyiségét, míg 42%-a a szokásostól eltérő helyen vásárolt, hogy csökkentse kiadásait.

A Covid-19 világjárvány és Oroszország ukrajnai inváziója után számos élelmiszer- és italgyártó esetében megemelkedtek a költségek a folyamatos ellátás- és munkaerőhiány miatt. Ukrajna, a világ hatodik legnagyobb búzaexportőre, mindössze 21 millió tonna búza termelésére volt képes idén, ami 23%-kal kevesebb, mint az előző öt évben.

Karen Betts,  az Egyesült Királyság élelmiszer- és italgyártóit tömörítő szervezet, a Food and Drink Federation elnöke, a BBC-nek elmondta: „A gyártók, akikkel beszélek, azt mondják, hogy jelenleg minden ráfordítási költségük emelkedik, az összetevőktől a nyersanyagokig, az energiáig, a munkaerőig, és ennek nem látják a végét.”

Forrás: Grocery Gazette

Kapcsolódó cikkeink