Emléktáblát avattak a kóser gasztronómia tiszteletére

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 15. 11:06

Különleges emléktáblát avattak szerdán a sokszínű kóser gasztronómia tiszteletére Erzsébetvárosban – mondta el Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

koserbolt

A Kóser Piac nevű bolt Budapesten, a Dohány utcában 2015. április 15-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A polgármester hangsúlyozta: Erzsébetvárosnak erős kulturális öröksége van, s ennek nagy szeletét teszi ki a zsidó kulturális örökség, ezen belül pedig a zsidó gasztronómia. Hozzáfűzte: a múlt század első felében Erzsébetvárosban gazdag gasztroélet folyt, s nagyon sok kóser étterem működött, ezért tisztelegnek a zsidó gasztrokultúra előtt a különleges emléktábla avatással és a boltok megnyitásának támogatásával.

Az emléktábla helyszínének az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a Dohány utcai Kóser Piacot választotta, amely – véleményük szerint – talán az egész országban a legszélesebb kínálattal rendelkezik a kóser előírásoknak megfelelő termékekből.

A múlt század első felében működő kóser éttermek, boltok cégéreiből, hirdetéseiből készített emléktábla installáció bemutatja a régmúlt sokszínűségét, ugyanakkor a jövőre nézve tágabb üzenetet is hordoz az együttélés és egymás elfogadása terén. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink