Emelkedtek az élelmiszerárak júliusban
Már a második hónapja, hogy nőnek a nemzetközi élelmiszerárak, a júliusi drágulást a növényi olajok és a tejtermékek generálták – adta hírül az ENSZ jelentés.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mutatószáma 1,2%-kal emelkedett június óta, amivel közel 1%-kal haladja meg a tavaly júliusi értéket. A FAO élelmiszerár-index a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményárainak havi árváltozását követi.
A növényi olajok árindexe 7,6%-kal ugrott meg június óta, öt havi csúcsot döntve. A pálmaolaj esetében ez a termelés várható lassulása, a tartós munkaerőhiány és a felélénkült nemzetközi importkeresletre vezethető vissza.
A tejtermékek – a vajtól kezdve a sajton és tejporon át mindegyik – árindexe 3,5%-ot drágult múlt hónapban.
A gabonafélékre vonatkozó FAO mutató gyakorlatilag változatlan maradt, bár a kukorica és a cirok ára hirtelen megugrott a Kína és az Amerikai Egyesült Államok nagy mennyiségű vásárlása nyomán, míg a rizsé esett a 2020-as bőséges termény hírére. A búza ára – nyugodt kereskedelmi viszonyok mellett – szinte változatlan maradt.
A FAO cukorár indexe 1,4%-kal emelkedett, miután a Brazíliából érkező hírek csak részben tudták ellensúlyozni a magas energiaárak hatását és a vártnál alacsonyabb cukornádtermést az aszály sújtotta Thaiföldön.
Ezzel szemben a húsfélék összesített ára 1,8%-kal csökkent, így 9,2%-kal múlja alul a 2019 júliusi értéket. A sertés- és szarvasmarhahús jegyzése csökkent júliusban, mivel a globális importkereslet volume nem érte el a kínálatét, hiába a koronavírus generálta termelési zavarok a fontosabb exportőröknél. A szárnyashús ára emelkedett a magas takarmányárak és keresleti aggodalmak okozta brazil termeléscsökkenés miatt.
A FAO élelmiszerár-index alapja 2020 júliusában kibővítésre és frissítésre került, amiről további részletes információ az élelmezési kilátásokat bemutató kiadványban érhető el.
Kapcsolódó cikkeink
A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >