Emelkedtek a húsárak az EU-ban, kivéve a baromfi
Az Európai Unióban 2024 februárjában általánosságban emelkedtek a húsárak az előző évhez képest, kivéve a baromfihúst, ami 1,6 százalékkal olcsóbb lett. Az árak legnagyobb növekedése a sertéshús esetében következett be, melynek ára 5,7 százalékkal emelkedett. Ezt követte a bárány- és kecskehús (4,5 százalék), valamint a marha- és borjúhús (3 százalék) árnövekedése. A húsok éves inflációs rátája az elmúlt három évben változatos képet mutatott, de a legmagasabb arányt 2023 februárjában regisztrálták, amikor az ár 17,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.
Az Agrárgazdasági Intézet januári közleménye szerint azonban a friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési árai 10 és 25 százalék között csökkentek, a vágócsirke ára több mint 20 százalékkal lett olcsóbb, a vágómarha ára majdnem 24 százalékkal esett vissza, míg a nyers sertéshús kiskereskedelmi ára mintegy 10 százalékkal drágult.
Az EU-s árak alakulását vizsgálva Bulgáriában, Romániában és Horvátországban volt a legrosszabb a helyzet, míg Csehországban, Finnországban és Dániában csökkentek a húsárak. A legnagyobb növekedést Bulgáriában regisztrálták (8,2 százalék), míg a legnagyobb csökkenést Dániában észlelték (0,6 százalék).
Összességében az árak ingadozása és az áremelkedés folyamatos figyelést igényel az élelmiszeriparban, különösen a húságazatban, mivel az árváltozások jelentős hatást gyakorolhatnak mind a fogyasztókra, mind a termelőkre.
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >Visszavonja a kormány a húsimport-tilalmat: enyhül a feszültség a szomszédos országokkal
A magyar kormány visszavonja azt a múlt héten kiadott rendeletét,…
Tovább olvasom >Madárinfluenza a sertésekben? – Járványügyi kockázatra figyelmeztet az uniós élelmiszerbiztonsági szakértő
Súlyos járványügyi kockázatra figyelmeztetett Bernhard Url, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >